Ilie Coleșa (AUR) avertizează: Planul de atingere a unei așa-zise neutralități climatice până în 2050 va distruge sectorul pescuitului

Deputatul AUR Ilie Coleșa a avertizat în repetate rânduri asupra efectelor negative pe care le va avea trecerea la energie verde, obiectiv susținut de Comisia Europeană. În ședința Camerei Deputaților de marți, 5 septembrie, Coleșa a atras atenția asupra PHCD 35/2023[1], document supus dezbaterii și adoptat de Comisia pentru afaceri europene – Camera Deputaților în iunie 2023, care conține recomandări privind tranziția energetică în domeniul pescuitului și a acvaculturii din UE.

Forma adoptată de Comisia pentru afaceri europene a fost dezbătută în plenul Camerei Deputaților și urmează să fie votată în viitorul apropiat.

În acest context, Ilie Coleșa a subliniat că aceste recomandări se bazează pe aceeași acuzație nefondată, potrivit căreia creșterea temperaturii globale este cauzată de activitățile umane. Prin adoptarea unor astfel de măsuri vom asista la distrugerea flotei de pescuit, după modelul distrugerii industriei de automobile, a avertizat deputatul AUR.

„În raportul Comisiei (Comisia pentru afaceri europene n.r.) se evită până la urmă scopul principal al acestei tranziții energetice, pentru că nu este vorba într-o tranziție energetică doar despre microclimate, piețe sau despre simple eoliene sau panouri puse în comunitățile de pescari, ci se încadrează în același plan de atingere a unei așa-zise neutralități climatice până în 2050, ceea ce înseamnă, până la urmă, de multe ori, distrugerea flotei de pescuit, așa cum avem de-a face cu distrugerea industriei de automobile. Deci se merge spre spre o himeră, se merge spre distrugerea și acestui sector urmărind această himeră a neutralității emisiilor de carbon, care se bazează pe acuzarea nefondată a creșterii temperaturii globale pe activitățile umane”, a precizat Ilie Coleșa.

Potrivit documentului, prin adoptarea PCHD 35/2023, Camera Deputaților,

  • Susţine obiectivele şi direcţiile de acţiune propuse de Comisia Europeană pentru tranziţia energetică a sectorului pescuitului şi acvaculturii din Uniunea Europeană.
  • Recomandă elaborarea unor orientări strategice europene pentru diversificarea activităţilor economice şi a surselor locale de venit in comunităţile dependente de pescuit sau de acvacultură, care să includă stimularea utilizării energiei electrice produse din surse regenerabile şi a combustibililor alternativi.
  • Recomandă sprijinirea instruirii lucrătorilor din pescuit şi acvacultură în tehnologiile digitale şi satelitare pentru a selecta mai eficient locurile de pescuit şi traseele către acestea, în scopul reducerii consumului de combustibil.
  • Propune stabilirea unor direcţii de acţiune la nivelul Uniunii Europene, specifice identificării şi stimulării utilizării de motoare alimentate cu energie alternativă pentru ambarcaţiunile pescăreşti de mici dimensiuni.
  • Subliniază că este necesară atât proiectarea tehnologiilor de propulsie alternative cu asigurarea capacităţii de a fi modernizate pe durata de viaţă, cât şi pregătirea resursei umane necesare pentru întreţinerea navelor astfel propulsate, precum şi elaborarea unor standarde tehnice adaptate acestui obiectiv.

[1] Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor Tranziţia Energetică a Sectorului Pescuitului şi Acvaculturii din UE COM(2023)100