Gheorghe Cătană (AUR) aduce o reparație morală și solicită acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice

Senatorul AUR Gheorghe Cătană a depus la Biroul permanent al Senatului un proiect legislativ care are ca obiect de reglementare instituirea unor drepturi cu caracter reparatoriu acordat persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată începând cu data de 6 martie 1945. Cătană propune eliminarea inegalităților, respectiv soluţionarea discriminării existente în legea actuală între copilul biologic al celui decedat şi copilul crescut în familie de acesta, provenind biologic dintr-o relaţie, căsnicie anterioară a soţului sau soţiei.

Potrivit senatorului AUR, această inițiativă legislativă vine să corecteze, să facă o reparaţie privind o discriminare rămasă în actuala lege privind urmaşii victimelor comunismului, foştilor deţinuţi politici, a oamenilor decedaţi din cauza agresiunii sistemului. Inițiativa propusă de Gheorghe Cătană susține drepturile a aproximativ 150 de persoane, copii crescuți ai deținuților politici, care au suferit ca și celelalte categorii de persoane din cauza instaurării dictaturii comuniste, urmată de represalii politice dure, fără să beneficieze de o indemnizație în mod egal cu copilul biologic, ceea ce este incorect și discriminatoriu față de ei.

,,Am depus la Biroul permanent al Senatului cu numărul Bp. 457/29.06.2022, SENATUL ROMÂNIEI Nr. LXVII 93 / 29.06.2022, un proiect de modificare legislativă/Decret-Lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri de război”, a scris senatorul AUR Gheorghe Cătană pe pagina sa de Facebook.

Copiii crescuți nu beneficiază de aceleași drepturi ca și copiii biologici, deși au fost afectați moral, cât și material, au fost victime ale regimului comunist în mod egal, au suferit umilințe alături de frații lor din familie, au rămas fără sprijin în acele vremuri îngrozitoare, trăind în aceeași gospodărie. În perioada respectivă, adopția copilului, conform Codului Civil, într-o căsnicie nu s-a formalizat în marea majoritate a cazurilor. Însă, copiii sufereau la fel neajunsurile și ororile comunismului.

De la data condamnării comunismului și până în prezent, cu privire la această categorie nu s-a produs nicio îmbunătățire, în timp ce numărul lor s-a micșorat, fiind de aproximativ 150 de persoane. Potrivit lui Cătană, impactul are un impact bugetar nesemnificativ.