Prințul Paul de România a fost reținut și arestat preventiv în Malta, la solicitarea autorităților române

Ministrul justiției, Alina Gorghiu, a anunțat luni, 29 aprilie, că „fugarul Paul de România”, care a fost prins în Malta ziua precedentă, va sta în arest „până pe data de 9 mai”.

„Din informațiile pe care le avem, solicitarea acestuia, de a fi eliberat pe cauțiune, a fost respinsă, decizie care poate fi însă contestată”, a precizat ministrul Justiției.

Gorghiu a adăugat că ministerul „va depune eforturi pentru ca prințul Paul să-și execute pedeapsa în România, așa cum procedează cu orice fugar al statului român” și că „vom furniza toate documentele și informațiile necesare pentru ca instanța din Malta să accepte predarea fugarului”.

Paul de România, fugit după condamnare, depistat în Malta. Franța refuzase extrădarea

Prinţul Paul de România, condamnat în decembrie 2020 la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa și fugit în Franța, a fost prins în Malta, au declarat duminică, 28 aprilie, surse judiciare pentru Libertatea. „A fost găsit într-un resort din Malta, urmează să fie prezentat procurorului pentru reținere și apoi vor demara formalitățile pentru a ne fi predat. Procedura poate dura până la 6 luni”, au precizat sursele citate. Prințul Paul era alături de soția sa, Lia, în momentul în care a fost depistat de Poliție. Paul de România era fugit de aproape 4 ani în Franța. El ceruse în noiembrie 2023 unui tribunal din Paris să nu-l extrădeze în România, cerere acceptată de instanța franceză, care a refuzat astfel extrădarea sa.

Curtea de Apel din Paris a invocat toamna trecută compunerea nelegală a completului de judecată din România. Mai exact, faptul că unul dintre judecători nu a depus jurământul la învestirea în funcție, au explicat atunci surse judiciare.