George Simion: Trădători. Virgil Popescu și Cristian Ghinea au distrus siguranța energetică a României

George Simion îi acuză pe fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, și pe Cristian Ghinea, fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, de distrugerea siguranței energetice a României, prin obediența de care au dat dovadă față de birocrații de la Bruxelles. Prin măsurile propuse în vederea „decarbonificării”, au reușit să închidă minele și să arunce la fier vechi termocentralele României.

„Acest om, Virgil Popescu, parte a sistemului de putere ca ministru al energiei a pus în practică cu exces de zel solicitările aberante care au avut consecințe catastrofale pentru capacitățile energetice și piața de energie din România.

Popescu a aruncat într-o spirală a scumpirilor facturile la energie pentru milioanele de români. A aruncat pe drumuri familiile a zeci de mii de oameni, minerii din Valea Jiului și mii de oameni care lucrau în termocentralele României, cărora li s-a pus lacăt. A distrus vieți.

A omorât oameni, căci au murit oameni de frig, din cauza lui. I s-a spus ”asasin energetic”, cu trimitere la ”asasinii economici” ai Fondului Monetar Internațional. E mai mult, dar și mai puțin decât atât, pentru că ”asasinii economici” ai FMI-ului sunt niște experți bine pregătiți.

Pierderi pentru buget și buzunarele românilor

Popescu e un trădător de țară. În 7 februarie 2022, au făcut ocolul posturilor de televiziune imagini cu mine care erau titrate excesiv, arătând că l-aș fi luat de gât pe ministrul Popescu, care vorbea la tribuna Parlamentului, spunându-i în față că e un hoț.

Nu l-am luat, de-a dreptul, de gât. Am trăit de fapt o revoltă care nu era doar personală. Era resimțită de întreaga Românie, față de o dezastruoasă ”liberalizare a pieței” la gazele naturale, care a aruncat în haos și într-o spirală a scumpirilor fără precedent a facturilor românilor la gaz și electricitate. Guvernul a căutat apoi zadarnic să pună stavilă acestor scumpiri.

Banii scurși de la buget pentru a le compensa n-au fost decît un paleativ. Au fost pierderi enorme, de atunci încoace, și pentru buget, dar și pentru buzunarele românilor.

Ministrul Popescu a perseverat, însă, în acțiunile sale distructive pentru România. Adept înfocat al ”Green Deal”-ului de la Bruxelles, în circumstanțe externe în care acesta devenise desuet, în 30 iunie 2022, Virgil Popescu semna o ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ cu numărul 108, așa-numită a ”decarbonizării sectorului energetic”, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 659 din 1 iulie 2022, după ce a fost votată, cu slugărnicie, de majoritatea PNL-PSD. A fost un corolar al distrugerii sistemului energetic și a independenței energetice a României, sub pretextul ”ecologizării” acestuia.

Se invoca respectarea unei obligații a statului român de a adopta pînă la 30 iunie 2022 un așa-zis ”cadru legal privind decarbonizarea sectorului energetic”, prin încetarea producerii energiei electrice pe bază de lignit și huilă și calendarul de închidere a carierelor de lignit și a minelor de huilă”.

Fapt care se petrecea în situația în care, de pildă, în plin război din Ucraina și criză europeană a resurselor energetice, Germania decidea să-și reia producția în capacitățile energetice pe bază de cărbune și să repună în funcțiune termocentralele. La noi, una din cele mai mari unități de acest fel, cea de la Mintia, își închidea porțile.

În acel context, presa a aflat că nu existase nicio presiune în acest sens de la Bruxelles. Nimeni nu ne mai ceruse, în noul context al războiului din Ucraina și al sistării importurilor de gaze din Federația Rusă, să renunțăm la cărbune, să închidem termocentrale și să fixăm și termene, pentru ”decarbonizare”. N-am făcut, cum arăta un articol de presă din acele zile, publicat de o agenție de știri, să ne distrugem ”prin noi înșine”, pentru că așa ar fi fost ”angajamentele României” din ”Planul de redresare și reziliență”.

Cu alte cuvinte, doi oameni, Ghinea, autorul acestui dezastruos ”plan” și Popescu, cel care l-a pus în practică, au fost artizanii închiderii minelor și aruncării la fier vechi a termocentralelor României.

Fără ca nimeni să ne bage pumnul în gură, sau măcar să ne ceară să o mai facem, în noul context internațional. Dar ”Ordonanța Decarbonificării” – marca Virgil Popescu a mers la promulgare, la Iohannis – care a semnat-o, pentru că Popescu e omul său, face ce spune, iar Iohannis îndeplinește tot ce i se scrie la Bruxelles, chiar dacă solicitarea era una mult mai veche și nepotrivită noilor situații de pe piața energetică europeană. Noi renunțam la cărbune de marți, 30 iunie 2022, zi în care ministrul Popescu posta pe pagina lui de Facebook cea mai sfruntată minciună a zilelor noastre:

„Nu închidem nicio Unitate de Producţie a energiei electrice, pe bază de cărbune, ci, din contră, investim în modernizare şi ne pregătim pentru viitor”.

Deci, cum se numea ordonanța? ”Pentru decarbonizarea sectorului energetic”.

Ce scria ministrul?

Că ”nu închidem nicio unitate de producție a energiei electrice, pe bază de cărbune”.

Atunci, despre ce era ordonanța? Despre trădarea intereselor naționale ale României!

Nu faptul că suntem români ne condamnă la sărăcie, ci politicienii precum Virgil Popescu, cei care au vrut și vor să ne transforme dintr-o națiune într-o ”turmă” de ”consumatori”. Avem cărbune, iar noi închidem minele, în vreme ce criza războiului din Ucraina împingea țări fără gaze naturale, precum Germania, într-o goană disperată după cărbune.

”Situația este gravă”, declara Robert Habeck, ministrul economiei din Germania, în luna iunie, cu câteva zile înainte ca la noi să se voteze ordonanța decarbonizării care a dus la închiderea termocentralelor românești. Habeck, din partidul ”verzilor”, ecologist, recunoștea că n-au încotro și trebuie să readucă la viață termocentralele pe cărbune, așa cum se întâmpla în 2022 în mai multe țări din întreaga Europă, care reporneau termocentrale pe cărbune și au redeschis și mine, pentru a înlocui gazul rusesc. Vă dau câteva exemple: în timp ce la Mintia sunt doar ”promisiuni” că se va realiza cândva trecerea de la ”producția de energie pe gaz, de la cea pe cărbune”, în Austria, se întâmpla în același an al distrugerii termocentralei noaste, sub pretextul ”decarbonizării”, exact invers: centralele pe gaz au fost transformate în centrale pe cărbune, cum s-a întâmplat cu centrala electrică Mellach, deținută de o companie de stat. Producția și utilizarea cărbunelui creștea în același an în Grecia. Cehia, care are 46% din puterea energetică a țării furnizată de termocentrale pe bază de cărbune, hotăra să amâne cu doi ani orice acțiune de închidere a vreunei capabilități de producție carboniferă.

”Vrem ca energia din cărbune să funcționeze în Polonia într-o perspectivă mult mai lungă decât până în 2049”, declara în aprilie 2022 viceprim-ministrul Jacek Sasin, spunând că nici ei n-au de gând să renunțe prea curând la cărbune.

În Polonia, 70% din energie e produsă de termocentrale pe cărbuni. Polonezii nici n-au vrut să audă de ”decarbonizare”. Dimpotrivă: ”utilizarea zăcămintelor interne de cărbune poate fi crescută periodic, în cazul unei amenințări la adresa securității energetice”, declara la începutul anului 2022 în viceprim-ministrul polonez, și nimeni de la Bruxelles nu i-a reproșat nimic, pentru că toate țările europene încercau să-și valorifice orice resursă energetică. Noi ni le distrugeam, îndeplinind declarativ cerințele de la Bruxelles, dar înfăptuind practic o politică de favorizare a intereselor economice ale Federației Ruse.

Acesta era deci contextul în care la noi ”perlei de pe Mureș”, cum era numită termocentrala Mintia, principala termocentrală din Transilvania, i se punea lacăt. A fost un act de sabotare a sistemului energetic național.
Chiar când ministrul liberal Virgil Popescu punea cruce termocentralei Mintia și se mândrea că a reușit să o vândă unui concern dintr-o țară din Orient, care nu a dat niciun semn de ”retehnologizare” a ei, nici până azi, majoritatea țărilor europene reveneau la cărbune. Prețul de vânzare al termocentralei abia dacă acoperea vânzarea ei ca fier vechi. Ministrul Popescu n-a fost nimic altceva decât un ”asasin energetic”.

Mintia a făcut parte dintr-un proiect de desființare a sistemului energetic național, deja în desfășurare în 2022. Până acum doi ani, România renunțase deja DEFINITIV ȘI IREVERSIBIL la capacități de producție pentru 1.695 MW: grupurile energetice Turceni 3, Ișalnița 8 și alte 5 grupuri energetice de 210 MW ale Centralei Termoelectrice de la Mintia.

Prin Ordonanța de ”decarbonizare” a României, se prevedea că până la sfârşitul anului 2022, România va renunța la 660 MW de capacităţi de producere a energiei electrice pe bază de lignit. A făcut-o prin închiderea și vânzarea termocentralei Mintia. Până la finele anului 2025, spune aceeași ordonanță, vor fi închise toate cele 1.425 MW de capacităţi de producţie de energie electrică pe bază de lignit rămase, iar până cel tîrziu la sfârşitul anului 2032, toate capacităţile suplimentare de producţie de energie electrică pe bază de lignit şi huilă, de 1.140 MW. Rămânem la cheremul altora. Sistemul nostru energetic va fi desființat, dacă coaliția liberalilor și social-democraților va continua să conducă România.

”Decarbonizarea” e trădarea României

Opriți dezastrul energetic al României, opriți ca minele să fie închise și inundate, închiderea carierelor de cărbune din Oltenia, vânzarea termocentralelor la fier vechi, numai prin schimbarea radicală a paradigmei politice din România: votând AUR. Numai așa vom reveni la normal. Vom produce energia noastră, pentru noi, prin capacitățile încă existente. Din cărbunele nostru, cu gazul nostru, cu hidrocentralele noastre. Avem de ajuns, dacă nu ne sabotăm singuri. Noi nu suntem nici asasini energetici, nici trădători de țară!”, a scris Simion pe blogul său.