George Badiu (AUR) a solicitat Ministerului Educației informații privind titlurile de doctor obținute între anii 1990 și 2022
Domeniul cercetării este slab dezvoltat în România. Însă, studiile doctorale sunt atractive deoarece, în urma acordării titlului de doctor în domeniul vizat, beneficiile financiare sunt importante. Prin urmare, foarte puține persoane care urmează studiile doctorale reușesc să aducă plusvaloare în domeniul în care se specializează. Dimpotrivă, numărul doctoratelor este în creștere, însă a luat amploare fenomenul plagiatului. Mai mult decât atât, rectorii universităților nu mai pot anula diplomele de doctor, chiar dacă este vorba despre un plagiat.
Potrivit Hotnews, între anii 1990 și 2022 au fost obținute puțin peste 80.000 de doctorate, recordul înregistrându-se în 2012, același an în care a fost descoperit plagiatul în cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta.
Deputatul AUR George Badiu a înaintat o solicitare către Ministerul Educației pe această temă și a cerut o situație a diplomelor de doctor obținute în perioada 1990-2022. De asemenea, deputatul a solicitat răspuns la următoarele întrebări:
1. Câte titluri de Doctor au fost obținute în perioada 1990-2022? Vă rog să îmi prezentați situația defalcat, pe ani.
2. Până în prezent, câte lucrări de doctorat s-au dovedit a fi plagiate și căror ani sunt aferente?
3. Ce strategie de stopare a plagiatului aveți în vedere pentru a descuraja această practică?
„Beneficiile financiare și profesionale pe care le aduce obținerea unei diplome de doctor sunt incontestabile. Însă, din păcate, calitatea acestor lucrări de doctorat este, în cel mai bun caz, incertă. Foarte multe dintre aceste lucrări nu aduc plus valoare în domeniul de activitate cercetat sau, mai rău, se dovedesc a fi plagiate”, a subliniat deputatul AUR George Badiu.