Dr. Tudor Ciuhodaru: Manevra Heimlich poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte

Câţi dintre noi nu am avut măcar un episod, de-a lungul vieţii, în care să ne înecăm cu diferite alimente sau chiar cu lichide? De cele mai multe ori, în astfel de situaţii, ne alegem cu o tuse chinuită, lipsă de aer, lăcrimare dar şi cu o spaimă zdravănă. Din fericire, cel mai adesea, astfel de episoade sunt pasagere şi, chiar dacă panica produsă de sufocare ne face să avem senzaţia că momentul durează minute în şir, în fapt, totul trece în doar câteva zeci de secunde. Chiar şi după acest moment, continuăm să ţinem mâna pe piept şi respirăm profund dintr-o nevoie mecanică de aer dar, în acelaşi timp, răsuflăm uşuraţi că am scăpat. Însă, teama că un astfel de episod s-ar putea repeta oricând se cuibăreşte, undeva, în mintea noastră. 

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgenţă în cadrul Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului de Neurochirurgie Iaşi, este de părere că, respectând o igienă alimentară, am putea să prevenim astfel de situaţii dar, şi mai important, este faptul că ar trebui ca fiecare dintre noi să ştim să reacţionăm în astfel de momente, folosind câteva manevre care, practic, pot salva o viaţă. „Din păcate, oamenii nu sunt educaţi cu privire la acordarea primului ajutor, lucru care poate conduce la moartea unor persoane, pentru că nu se intervine la timp pentru salvarea acestora până la sosirea echipajelor medicale.

Toţi ar trebui să ştim să facem asta. Manevra Heimlich şi auto-Heimlich te învaţă, practic, cum să salvezi sau chiar să te autosalvezi, atunci când apare înecarea cu un corp străin. La acest moment, proiectul meu de lege privind predarea obligatorie a ,,Noţiunilor de prim-ajutor“ în şcolile din România aşteaptă aprobarea Parlamentului. În Occident, în „lumea civilizată“, cum ne place nouă să spunem,

 » Aflați mai multe informații aici.