Doar 2% din români donează sânge. Deputații Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță au depus un proiect de lege pentru a crește numărul donatorilor

În ciuda numeroaselor apeluri din partea specialiștilor pentru a creşte numărul donatorilor, România se confruntă permanent cu o criză cronică de sânge – potrivit unui studiu din 2019, doar 1,7% dintre români donează sânge. De vină este lipsa de informare, de conștientizare a populației de nevoia de sânge, susțin medicii, care subliniază că, din cauza acestei crize, sunt nevoiți să amâne multe intervenții. Deputații AUR de Iași Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță au depus la Senat un proiect de lege prin care își propun să încurajeze românii să doneze sânge.

Cei doi parlamentari consideră că, pe lângă lipsa de informare, nici legislația nu încurajează această practică: cei care vor să doneze trebuie să se prezinte la centrele de recoltare, neavând posibilitatea să facă acest lucru la orice unitate de transfuzie din spitale. Astfel, prin intermediul inițiativei legislative privind modificarea Legii 282/2005, Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță, propun ca donarea de sânge să poate fi făcută şi în cadrul unităţilor de transfuzie din spitalele orăşeneşti şi municipale, astfel încât persoanele interesate să aibă posibilitatea să doneze într-un loc aflat la o distanţă mai mică de zona în care acestea locuiesc.

„Donarea de sânge nu este un proces facil, fiind destul de dificil pentru cei care doresc să doneze să se deplaseze către centrele de recoltare, distanţele mari şi dinamica vieţii profesionale sau personale a potenţialilor donatori fiind printre principalele impedimente. Potrivit legislaţiei actuale, în cadrul unităţilor de transfuzie din spitale nu se recoltează sânge, procesul de recoltare realizându-se foar în cadrul centrelor de recoltare. În România există doar 43 de centre de recoltare, un număr extrem de mic raportat la importanţa pe care acest remediu îl reprezintă pentru populaţie”, arată iniţiatorii.

Conform sursei citate, la nivelul întregii ţări diverse asociaţii şi organizaţii non-profit au organizat numeroase campanii pentru a facilita şi încuraja donarea de sânge. „Concluziile desprinse în urma organizării acestor campanii relevă o problemă pe care am enunţat-o deja: distanţa mare pe care persoanele interesate sunt nevoite să o parcurgă pentru a dona în cadrul centrelor de recoltare. Acest impediment poate fi remediat prin modificarea legislaţiei actuale, astfel încât procesul de donare să se poată realiza şi în cadrul unităţilor de transfuzie din spitalele orăşeneşti şi municipale, astfel încât persoanele interesate să aibă posibilitatea să doneze într-o locaţie situată la o distanţă mai mică de zona în care acestea locuiesc sau pe care, în mod obişnuit, o frecventează”, mai indică deputaţii AUR, în expunerea de motive a iniţiativei legislative.