Deputatul Sebastian Suciu propune măsuri de protecție în caz de cutremur: infrastructura spitalicească este cât se poate de vulnerabilă

Deputatul AUR Sebastian Suciu a făcut apel la factorii de decizie și a solicitat autorităților să ia măsuri spre a evita pierderi de vieți omenești în cazul unui cutremur. Solicitarea a fost făcută în contextul în care recent a avut loc un seism ce a devastat Turcia și Siria. România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, dar cu toate acestea încă există blocuri de locuințe și clădiri publice – școli și spitale – încadrate în clasa 1 de risc seismic.

Deputatul AUR consideră că încă nu este târziu: autoritățile încă mai pot lua măsuri – de la evaluarea gradului de rezistență a clădirilor la campanii de informare și instruire a cetățenilor. În opinia sa, sectorul medical este cel mai problematic deoarece, pe lângă infrastructura veche, aici densitatea oamenilor vulnerabili este ridicată.

„Cutremurul ne obligă să învățam din greșelile altora și să ne luam măsuri preventive aici, la noi acasă. Nu putem prezice și nici opri un astfel de cataclism, dar putem diminua consecințele lui prin a evalua starea si gradul de rezistenta la seism a clădirilor, precum și instruirea populației despre modul de a acționa în caz de cutremur.

Propun să începem cu sectorul medical, pentru că este călcâiul lui Ahile al fiecărei guvernări, aici avem de a face cu o densitate crescută de oameni vulnerabili și oricum nu este secret pentru nimeni cât de vechi sunt clădirile și în ce hal este infrastructura spitalicească. Deci propun evaluarea gradelor de risc a clădirilor din sectorul medical, clasificarea acestora în funcție de riscul la seism și instruirea personalului medical despre modul de acționare în caz de cutremur”, a declarat Sebastian Suciu.