Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în Rusia

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, care este cercetat în mai multe dosare penale în R. Moldova, a fost condamnat în contumacie la 20 de ani de închisoare de către un tribunal din Moscova. Acesta a fost găsit vinovat de retragerea ilegală de fonduri în valută străină din Federația Rusă de peste 126 de miliarde de ruble, făcând parte dintr-un „grup criminal”, scrie ziarul Kommersant.

Totodată, potrivit Procuraturii Generale a Rusiei, instanța l-a amendat cu 2,5 milioane de ruble pe Veaceslav Platon. În prezent, controversatul om de afaceri se află în Marea Britanie.

În perioada iunie 2013 – mai 2014, Veaceslav Platon, împreună cu fostul lider al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc și bancherul Alexander Corkin, au transferat fonduri din conturile bancare rusești în conturile Moldindconbank, fasificând diverse acte, notează sursa citată.

Veaceslav Platon a fost deputat în Parlamentul R. Moldova între anii 2009-2010, pe listele Alianţei Moldova Noastră, fiind considerat unul dintre cei mai bogaţi cetăţeni moldoveni. Anterior, în 1998, a fost ales membru al Consiliului Municipal Chișinău pe listele blocului electoral al agrarienilor. În 1994 a devenit vicepreședinte al consiliului de administrare al băncii „Moldindconbank”, apoi și vicepreședinte al consiliului băncii „Investprivatbank”. A avut afaceri în domeniul zahărului în R. Moldova apoi în domeniul atomo-energetic din Ucraina. De-a lungul anilor, acesta a fost acuzat de participarea la diverse scheme dubioase, fiind poreclit „raiderul nr. 1 din CSI”. În special prin intermediari, Platon deţine afaceri în R. Moldova, Ucraina şi Rusia.

Schema de fraudă, denumită generic „Laundromat”, care se presupune a fi cea mai mare operațiune de „spălare” de bani din istorie, a vizat zeci de persoane din anturajul politic, domeniul justiției și sectorul financiar-bancar din R. Moldova.

În luna ianuarie 2023, Procuratura Anticorupție (PA) anunța că magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au admis demersul acuzatorilor de stat în cauza Veaceslav Platon, acuzat de spălare de bani, prin care a fost solicitat transferul în contul Agenţiei de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI), din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), a mijloacelor bănești în sumă de peste 268 de milioane de lei. Suma rezult din tranzacția de vânzarea-cumpărarea a 63,89% din acțiunile BC ,,Moldindconbank” SA deținute pe contul bancar al instituției financiare. La fel, instanța a pronunțat în acea perioadă încheierea prin care a respins cererile lui Ilan Șor privind recunoașterea lui în calitate de parte vătămată și partea civilă.

ARBI a aplicat, în iunie 2022, sechestre de peste 268 de milioane de lei în baza delegațiilor procurorilor în dosarul „Laundromat”. Potrivit procurorilor, cauza penală vizată a fost pornită de către PA, conform unei bănuieli rezonabile de săvârșire a infracțiunilor de spălarea banilor, abuzul de serviciu și confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor false.

„Procurorii anticorupție au constatat că, în perioada anilor 2010-2014, Veaceslav Platon, a constituit și condus o organizație criminală, formată din mai multe grupuri criminale organizate distincte, care acționau pe teritoriul R. Moldova, Ucrainei, Federației Ruse, dar și a altor state. În acest sens, această organizație criminală a instituit o schemă transnațională de spălare a banilor realizată prin intermediul unei instituții financiare din R. Moldova, controlată de către conducătorul organizației criminale, precum și prin intermediul unor instituții bancare din Federația Rusă, Republica Letonia, controlate și gestionate direct, cât și indirect, de către membrii grupului criminal organizat, inclusiv cetățeni ai Federației Ruse și o instituție financiară din Republica Letonia.
Așadar, sub pretextul executării multiplelor ordonanțe judecătorești ilegale și încheieri ale executorilor judecătorești, a fost realizat transferul și convertirea mijloacelor financiare de proveniență dubioasă provenite din Federația Rusă, în sumă totală de 22 013 152 654,62 USD (dolari SUA), contrar legislației naționale a R. Moldova, cât și a Federației Ruse”, menționa Procuratura într-un comunicat.
Ulterior, conform PA, mijloacele financiare indicate au fost convertite și transferate pe conturile unor companii nerezidente deschise atât în cadrul instituțiilor financiare din R. Moldova, cât și în Republica Letonia, gestionate de către controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.