Ce sisteme de armament și-a cumpărat Armata în acest an
Presa militară a realizat un bilanț al achizițiilor MApN în anul 2023, contracte urgentate și de războiul din Ucraina care a adus în zonă un climat de securitate complicat.
„Schimbarea majoră a situaţiei regionale de securitate generată de postura agresivă a Federaţiei Ruse a determinat reanalizarea, reprioritizarea şi reconfigurarea programelor de înzestrare pentru dotarea şi dezvoltarea capabilităţilor militare necesare contracarării noilor ameninţări, inclusiv prin creşterea, în cadrul acestora, a achiziţiei cantităţilor de muniţii necesare pentru luptă şi pentru constituirea graduală a stocurilor”, arată presamil.ro.
Astfel, în luna martie, Ministerul Apărării Naţionale a solicitat aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurilor de atribuire a contractelor aferente programelor de înzestrare „Sistem integrat de arme SHORAD – VSHORAD”, „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile – MLI”, „Sistem obuzier calibru 155 mm de nivel Batalion”, „Rachetă aer-aer dirijată radar cu rază medie de acţiune AIM-120 AMRAAM” şi „Rachetă aer-aer dirijată infraroşu cu rază scurtă de acţiune AIM-9X Sidewinder”.
Iar, în aprilie, MApN a atribuit companiei turce din industria de apărare Baykar contractul pentru achiziţionarea a 18 vehicule aeriene fără pilot Bayraktar TB2.
De asemenea, în luna mai, Parlamentul a aprobat programul de înzestrare „Vânătorul de mine”, programul de înzestrare „Submarin împotriva ameninţărilor de suprafaţă şi subacvatice” și programul de înzestrare „Modernizare nave purtătoare de rachete”.
La sfârșitul lunii iulie, MApN a deschis licitaţia pentru trei sisteme obuzier de calibrul 155 mm, de nivel batalion, cu câte 17.352 de proiectile explozive, 324 de proiectile fumigene, 324 de proiectile de iluminare şi 720 de proiectile inerte. Un sistem obuzier este compus din 18 obuziere de calibrul 155 mm autopropulsate, pe şenile, nouă ţevi de rezervă, 12 maşini de specialitate de transport şi încărcat muniţii, nouă posturi de observare de artilerie autopropulsate, o autostaţie meteorologică, trei mijloace de evacuare a echipamentelor avariate şi trei sisteme de cercetare acustică.
Conform unor surse, la obuziere trei competitori au depus documentele pentru a participa la procedură. Este vorba de nemții de la Krauss Maffei Wegmann cu PzH 2000 (modelul care acum luptă intens în Ucraina fiind donat Kievului de Bundeswehr), sud-coreenii de la Hanwha cu K9 Thunder, dar și turcii de la BMC Savunma Sanayi cu propunerea T-155 Firtina.
La începutul lunii august, MApN a anunțat organizarea a două licitaţii pentru achiziţionarea de drone. Este vorba despre 22 de sisteme Mini UAS clasa I – aripă fixă și 11 sisteme Mini UAS clasa I – multicopter.
Iar în octombrie, Parlamentul a aprobat solicitarea MApN pentru achiziţia a 32 de avioane F-35, alături de motoare de rezervă, suport logistic inițial, servicii de instruire, simulatoare de zbor şi de muniţii aer-aer și aer-sol.
În noiembrie, primele trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România din Norvegia au aterizat în Baza 86 Aeriană Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță, de la Borcea. România a semnat, în 2022, contractul de achiziție a 32 de avioane F-16 de la Guvernul Regatului Norvegiei.
Tot în noiembrie, primele 33 de vehicule blindate de tip JLTV (Joint Light Tactical Vehicles) destinate Forțelor pentru Operații Speciale au ajuns în România.
De asemenea, în aceeași lună, Congresul SUA a transmis o notificare privind vânzarea către România a 54 de tancuri de luptă Abrams M1A2 SEPv3, 12 derivate pe șasiu de tanc, muniţie şi simulatoare pentru instruire. Mașinile de luptă care vor intra în înzestrarea Forțelor Terestre Române vor fi livrate în cea mai modernă versiune a acestui model, care se află și în dotarea armatei SUA.
Nu în ultimul rând, la mijlocul lunii decembrie, Departamentul de Stat al SUA a avizat favorabil vânzarea de rachete antitanc Javelin către România. Potrivit Agenţiei de Cooperare pentru Securitate şi Apărare din SUA, este vorba despre 263 de rachete Javelin FGM-148F şi 26 de lansatoare portabile pentru aceste rachete (Light Weight Command Launch Units).