Capitala tremură cu gândul la iarnă. Blocaj între ELCEN și Termoenergetica, din cauza datoriei de aproape un miliard de lei

Blocaj între companiile care trebuie să asigure la iarnă apa caldă și căldura în apartamentele din București racordate la rețeaua publică. ELCEN, aflată în subordinea Ministerului Energiei, are termen până la 1 octombrie să cumpere gazul necesar celor 4 CET-uri în sezonul rece. Dar nu poate, din cauza unei datorii de aproape un miliard de lei pe care trebuie să o încaseze de la Termoenergetica, administrată de Primăria Capitalei. Iar la mijloc, așa cum se întâmplă de obicei, sunt locatarii din blocuri care tremură deja la gândul că vor rămâne în frig.

576.000 de apartamente din București sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare. Altfel spus, peste un milion de oameni se întreabă dacă la iarnă vor avea căldură în case. Și, din nou, furnizarea apei calde și a căldurii sunt legate și de datoriile pe care Primăria Capitalei, prin Termoenergetica, le are către ELCEN.

Mulți bucureșteni au căutat soluții alternative de încălzire, dar specialiștii susțin pentru marile orașe tot încălzirea centralizată. Performantă, însă, nu cu pierderi.

Mihai Mereuță, președinte Liga Asociațiilor de Proprietari Habitat: Nu se pot încălzi 500.000 de apartamente cu electric sau cu gaz. Nu există resursele în interiorul oraşului. Viitorul şi ceea ce se finanţează la nivel de Uniunea Europeană reprezintă sistemul centralizat.

ELCEN, companie aflată în subordinea Ministerului Economiei, și Termoenergetica, din structura Primăriei Capitalei, îi asigură pe bucureșteni că situația datoriilor se va rezolva în cel mai scurt timp. Problemele cu infrastructura veche, nu.

Claudiu Crețu, director ELCEN: Este o datorie în jur de 1 miliard de lei, care înseamnă facturile ultimelor 3-4 luni, din martie până în prezent. Altfel, suntem în situaţia în care nu avem cum să trecem iarna, pentru că nu vom avea bani de gaze.

Adrian Teodorescu, director Termoenergetica: Suntem foarte aproape de a o închide în două tranşe, conform ultimei discuţii cu Primarul General. Întrucât este vorba despre recunoaşterea unui mecanism al pierderilor generate de sistem.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Primăria are capacitatea să se împrumute, are deja bani în buget, are undeva la jumătate de miliard de lei. Dar, pentru ca această problemă să se resolve, este nevoie pur și simplu de implicare.

Reprezentanții Termoenergetica dau asigurări că, după închiderea șantierelor de modernizare a magistralelor de termoficare, Bucureștiul nu se va mai confrunta în anii următori cu pierderi majore în rețea.