Aviz favorabil pentru proiectul de lege inițiat de deputatul Ciprian-Titi Stoica (AUR) privind reducerea vârstei de pensionare  cu doi ani pentru persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în localitățile Ranusa, Moneasa și Dezna din județul Arad

Propunerea legislativă privind reducerea cu doi ani a vârstei standard de pensionare pentru persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în localitățile Ranusa, Moneasa și Dezna din județul Arad a primit aviz favorabil în unanimitate, din partea Comisiei pentru drepturile omului a Senatului României. Anunțul a fost făcut de către deputatul AUR Ciprian-Titi Stoica, unul dintre inițiatorii legii.

AUR își propune să vină în sprijinul cetățenilor care locuiesc în astfel de zone. Persoanele care locuiesc în raza celor trei localități au risc ridicat de îmbolnăvire din cauza efectelor reziduurilor de uraniu, care afectează aerul, solul, dar și apa pe care o consumă sau o folosesc în agricultură prin infiltrațiile în apele Valea Creţului, Valea Zelea Neagră și Valea Zimbrului.

Ciprian-Titi Stoica a afirmat că măsura propusă este „una normală și echitabilă, ținând cont că aceste 3 localități constituie zone cu grad foarte mare de periculozitate pentru sănătatea și chiar viața cetățenilor, în urma exploatărilor miniere și a reziduurilor prezente aici”.

El a mai spus în România sunt mai multe astfel de zone, însă oamenii nu cunosc detalii despre acest lucru din cauză că autoritățile si instituțiile obligate să le monitorizeze și să adopte soluții nu se implică suficient.

Precizăm că în perimetrul localităţii arădene Ranusa, începând cu anul 1965, Compania Naţională a Uraniului SA a executat 4 galerii de coastă şi 2 puţuri în scopul cercetării unor mineralizaţii radioactive care aflorează în zonă. Prezenţa permanentă în perimetrul Ranusa a unor halde de steril neamenajate din punct de vedere al stabilităţii pe termen lung, generează permanente riscuri de natură radiologică.