Anual, circa 2 milioane de copii fac astm de la aerul poluat

Aproape 2 milioane de cazuri noi de astm pediatric în fiecare an pot fi cauzate de un poluant atmosferic legat de trafic, o problemă deosebit de importantă în orașele mari din întreaga lume, potrivit unui nou studiu publicat în The Lancet Planetary Health, în 2022. 

Studiul este primul care estimează povara cazurilor de astm pediatric cauzate de acest poluant în peste 13.000 de orașe, de la Los Angeles până la Mumbai. „Studiul nostru a constatat că dioxidul de azot expune copiii riscului de a dezvolta astm bronșic și problema este deosebit de acută în zonele urbane“, a arătat Susan Anenberg, co-autor principal al articolului și profesor de mediu și sănătate ocupațională la Universitatea George Washington (GWU). „Descoperirile noastre sugerează că aerul curat trebuie să fie o parte critică a strategiilor menite să mențină copiii sănătoși“, a continuat aceasta. Anenberg și colegii ei au studiat concentrațiile solului în dioxid de azot, sau NO2, un poluant care provine de la emisiile din țeava de eșapament ale vehiculelor, de la centralele electrice și site-urile industriale.

De asemenea, au urmărit noi cazuri de astm care s-au dezvoltat la copii din 2000 până în 2019. Astmul este o boală cronică care provoacă inflamarea căilor respiratorii ale plămânilor. Iată câteva constatări cheie ale studiului: – Din cele 1,85 milioane de cazuri noi de astm pediatric atribuite NO2 la nivel global în 2019, două treimi au avut loc în zonele urbane. – Fracțiunea cazurilor de astm pediatric legate de NO2 în zonele urbane a scăzut recent, probabil din cauza reglementărilor mai stricte privind aerul curat puse în aplicare de țările cu venituri mai mari, cum ar fi în Statele Unite. – În ciuda îmbunătățirii calității aerului în Europa și SUA, aerul murdar, și în special poluarea cu NO2, a crescut în Asia de Sud,

 » Aflați mai multe informații aici.