Adrian Costea (AUR) despre retragerea producției „Adevăruri despre trecut”. Suprimarea unei emisiuni este un precedent periculos

Emisiunea „Adevăruri despre trecut”, o producție care readuce la lumină întâmplări, fenomene și personalități istorice care au influențat fundamental soarta românilor timp de aproape 50 de ani, a dispare din grila TVR. Motivul nu a fost comunicat producătorilor, însă decizia a venit în urma difuzării episodului „Femei în Securitate. Raport asupra banalității răului”, care a stârnit un val de critici.

Adrian Costea, în calitate de senator și profesor de istorie, i-a adresat Directorului General al SRTV, Dan Cristian Turturică, o întrebare parlamentară prin care a solicitat detalii despre motivele care au stat la baza acestei decizii.

Senatorul punctează că decizia de a elimina această emisiunea din grila TVR este una nefericită – producția avea un rol educativ și era urmărită de către publicul tânăr, care nu a trăit în perioadă comunistă.

„Cunoscând rolul noilor media și impactul pe care această producție l-a avut pe YouTube, consider că a fost o decizie luată în detrimentul postului public de televiziune. “Adevăruri despre trecut” era cea mai populară producție a TVR de pe YouTube, ceea arăta că se bucura de interesul unui public tânăr.

 În șapte ani de existență, Adevăruri despre trecut a relevat într-un mod profesionist aspecte privind viața publică din timpul regimului comunist. Tinerii care au deschis ochii într-o lume liberă au descoperit prin intermediul emisiunii traumele unei societăți subjugate de dictatură”, precizează senatorul AUR.

În context, Adrian Costea subliniază că suprimarea unei emisiuni este un precedent periculos și poate fi interpretată drept cenzură, care este interzisă prin Constituție. Deciziile postului public de televiziune trebuie să țină cont și de preferințele telespectatorilor, ba chiar ar fi nevoie de consultarea lor în ceea ce privește întocmirea grilei de programe.

Prin acest demers, senatorul AUR Adrian Costea solicită conducerii TVR răspuns la următoarele întrebări:

  1. Care au fost rațiunile aflate în spatele deciziei de scoatere a producției “Adevăruri despre trecut” din grila de programe, deși aceasta se bucura de cifre mulțumitoare privind audiența – atât live, cât și după postarea ulterioară a episoadelor pe YouTube?
  2. Considerați că această decizie este un act de cenzură?
  3. Există un proiect similar, cu rol educativ, care poate înlocui vechea  emisiune, considerată ca fiind una care nu și-a respectat latura educativă?