Adrian Axinia (AUR): România este cu mult în urma Poloniei și Cehiei în ceea ce privește investițiile străine

România nu reușește să fie la fel de atractivă precum alte țări europene pentru investitorii din afară – nivelul absolut al investițiilor străine din țara noastră este semnificativ mai scăzut decât în Polonia şi Cehia, constată deputatul AUR Adrian Axinia, care a cerut premierului Nicoale Ciucă să pună la dispoziția sa o situație a investițiilor aferente primelor 9 luni ale acestui an.

Investițiile străine direct joacă un rol important în dezvoltare economică a unei țări: companiile nu numai că asigură noi locuri de muncă, ci aduc know-how de ultimă generație în țară, ceea ce are ca efect creșterea productivității. De ce este România în continuare în urma anumitor țări din regiune? Experții consideră că de vină sunt subdezvoltarea infrastructurii de transport și logistică și digitalizarea sectorului public și privat, aspect în care România se află pe ultimul loc printre toate țările UE.

Iată ce a punctat deputatul AUR Adrian Axinia în solicitarea transmisă premierului Nicolae Ciucă:

„Este cunoscut faptul că nivelul absolut al investiţiilor străine în România este semnificativ mai scăzut decât în Polonia şi Cehia şi depăşeşte doar la limită soldul investițiilor străine directe al Ungariei.

Această comparație relevă faptul că mai sunt multe aspecte de îmbunătățit până când România poate deveni clar opțiunea numărul 1 a investitorilor, când vine vorba de această parte a Europei.

Importante sunt investițiile străine directe, în contextul în care companiile multinaţionale exploatează resursele materiale şi umane mai ieftine ale României, plătesc impozite şi taxe mai avantajoase, iar o mare parte a profitului lor este utilizat sau investit în afara graniţelor României”.

Datele sintetizate de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj arată că investițiile Străine Directe au ajuns în 2021 la 100,3 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o creștere de 91% față de 2010. Este cea mai mare creștere din regiune, dar suntem încă mult în urma Poloniei și Cehiei, scrie economedia.ro.