Valentin Cioromelea (AUR): Guvernul trebuie să acorde de două ori mai multă atenție problemelor pe care le-au întâmpinat fermierii români

Senatorul AUR Valentin Cioromelea susține protestul fermierilor români, care își strigă nemulțumirile în stradă, urmând exemplu celor din Germania. Amintim că agricultorii germani au mers cu mii de tractoare în centrul Berlinului pentru a-și manifesta revolta față de planurile Guvernului de majorare a unor impozite. Parlamentarul consideră că în acest moment reprezentații Guvernului PSD-PNL trebuie să acorde atenția necesară soluționării problemelor ridicate de fermierii români, care au fost ignorate până la această oră.

Valentin Cioromelea a amintit că, în ultima vreme, agricultorii români au întâmpinat tot felul de dificultăți. Spre exemplu, subvențiile pentru combustibil sunt acordate fie pe jumătate, fie cu întârziere considerabilă, iar ajutoarele de stat pentru calamități naturale sunt adesea întârziate, punând în pericol afacerile multor fermieri. Problemele legate de greșeli sau omisiuni în procedurile birocratice ale legilor adoptate de Ministerul Agriculturii, menite să-i ajute, îi împiedică în loc să le ofere sprijinul de care au nevoie, a menționat senatorul.

Pe lângă aceste aspecte, fermierii români au fost grav afectați și de invazia cerealelor ieftine din Ucraina, care a destabilizat complet piața. „Politica favorizării produselor agricole din Ucraina contribuie la falimentul a sute de fermieri români din cauza faptului că procesatorii preferă produsele din Ucraina, adesea modificate genetic și mult mai ieftine, în detrimentul celor românești care respectă toate standardele europene. În loc să adopte politici protecționiste împotriva acestor fenomene, guvernul lasă fermierii să fie sugrumați economic”, a afirmat senatorul.

În context, Valentin Cioromelea a atras atenția asupra faptului că Guvernul ignoră multe alte probleme ce țin de agricultură, precum rezolvarea situațiilor legate de permisele de conducere pentru tractoriști, adoptarea rapidă a legii forței majore și a calamităților naturale, protejarea fermierilor români în fața investitorilor străini, legea arendei, legea prevenției, birocrație prea stufoasă pentru accesarea fondurilor europene sau ajutoarelor de stat, probleme legate de modernizarea irigațiilor etc.