MOTIVARE Doctorița din Suceava condamnată cu suspendare după ce a luat mită de 280 de ori vrea ca denunțătorii ei să fie pedepsiți

Fosta șefă a Secției Oncologie a Spitalului Județean Suceava Anca Ababneh Dumitrovici, care a recunoscut că a primit mită de 280 de ori în mai puțin de o lună, a depus o plângere penală împotriva rudelor pacientului care au denunțat-o. Dacă nu ar fi existat acel denunț, medicul ar fi primit mită și astăzi, a punctat judecătorul Tribunalului Suceava în motivarea condamnării.

La stabilirea pedepsei de 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, pe lângă aspectele de ordin personal care îi erau favorabile doctoriței Anca Dumitrovici Ababneh – studii superioare, primul contact cu legea penală, caracterizări pozitive – cel mai mult a cântărit atitudinea ei pe parcursul procesului penal. Judecătorul și-a creat convingerea că părerile de rău ale doctoriței, filmată luând mită de 280 de ori, sunt sincere, că acesta a înțeles consecințele faptelor sale şi că „va manifesta o atenţie sporită în viitor în raport cu exigeneţele de conduită socială”.

„Instanţa a perceput atitudinea inculpatei de recunoaştere şi regret a faptei ca fiind una sinceră şi nu exprimată doar în considerarea reducerii limitelor de pedeapsă, astfel încât se poate considera că există în prezent garanţii, în sensul că această conştientizează gravitatea infracţiunii”, a motivat judecătorul Tribunalul Suceava hotărârea de condamnare la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare a medicului Anca Ababneh Dumitrovici, șefa secției Oncologie a Spitalului Județean Suceava la momentul declanșării anchetei.

Pe scurt, instanța este convinsă că medicul acuzat de luare de mită și-a asumat și învățat lecția după această experiență.


A regretat, dar a reclamat denunțătorii

În realitate însă, potrivit datelor din dosar, medicul Anca Ababneh Dumitrovici își dorește pedepsirea celor care au depus denunțul în urma căruia s-a declanșat ancheta care a dus la condamnarea sa. Este vorba despre soția și fiica unui pacient de cancer despre care cele două femei susțin că a murit așteptând tratamentul potrivit, pentru că medicul aștepta plicul cu bani.

„Inculpata a mai precizat și că a depus o plângere penală împotriva numitelor P.A.M. şi P.M. pentru săvârșirea infracțiunii de inducere în eroare a organelor judiciare, dosar aflat în derulare la Poliția municipiului Suceava sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava”, se menționează în hotărârea Tribunalului Suceava prin care s-a dispus condamnarea Ancăi Ababneh Dumitrovici.

Fosta șefă a Secției Oncologie a Spitalului din Suceava consideră că rudele respectivului pacient au indus în eroare polițiștii, motivând că ea nu a condiționat niciodată actul medical.
Denunțul care a declanșat ancheta

Împotriva medicului Anca Ababneh Dumitrovici au fost depuse două denunțuri, însă numai unul dintre acestea a fost asumat. A existat o plângere penală depusă anterior împotriva sa, dar anchetatorii nu au reușit să identifice persoana care a formulat-o. Astfel, momentul zero al anchetei l-a reprezentat denunțul soției și fiicei unui bolnav de cancer decedat pe 12 mai 2022.

Bărbatul, diagnosticat cu cancer la colon, fusese operat și tratat inițial la o clinică din Iași. Pentru că cheltuielile de transport erau prea mai, la sfatul medicilor ieșeni, familia a decis să continue tratamentul la spitalul din Suceava, având în vedere că și acolo exista o secție de oncologie.

În denunțul înaintat procurorilor, soția pacientului a reclamat că doctorița Ababneh a schimbat medicația stabilită de medicii din Iași, pe motiv că era prea scump, și a întârziat administrarea tratamentului recomandat pentru că aștepta plicul cu bani.
Mărturia soției pacientului: I-a spus doctoritței că nu are bani, dar că va face împrumut

„Văzând că este din nou amânată, după toate insistențele sale, când a ieşit din cabinet a început să plângă. Trecând pe lângă cei care așteptau să intre la doctoriță, unul dintre bărbaţi a întrebat-o ce a păţit. I-a spus pe scurt că nu primește reţeta, iar acel bărbat a întrebat-o dacă e soţia lui „nea …”. După ce i-a spus că da, el a întrebat-o dacă a dat plicul. A fost surprinsă de aşa întrebare şi a întrebat ce plic. Acesta i-a spus că a fost internat în salon cu soţul său şi îl cunoaşte şi i-a spus că trebuie să meargă cu plicul, că trebuia să facă acest lucru de la început, de la prima internare. Acel bărbat era într-un grup de 6 sau 7 bărbaţi şi toţi au spus că trebuia să dea plicul doctoriței pentru tratament. Bărbatul i-a spus că trebuie pus 200 sau 300 de euro într-un plic şi să îl dea doctoriței pentru a beneficia de tratament corespunzător”, arată magistrații.

Femeia a povestit că atunci când a a ajuns acasă şi i-a spus soţului, acesta şi-a amintit că în discuţiile din saloane, când era internat pentru chimioterapie, ceilalţi pacienţi se exprimau la modul că „iar m-a ușurat doamna doctor de 200”.

Pentru că soţul ei se simţea din ce în ce mai rău, în luna aprilie 2022, când a mers din nou la medic, potrivit programării, „i-a spus direct, fără alte discuţii, că o roagă să îi elibereze reţeta pentru tratamentul soţului, că ştie că trebuia să vină cu un plic, dar nu a avut bani şi și-a dat cuvântul că va face un CAR sau va obţine bani şi îi va aduce. Doctorița a zâmbit, a scos o declaraţie tip pe care i-a dat-o să o semneze, crede că era un consimțământ pentru administrarea tratamentului cu „Lonsurf” şi apoi i-a întocmit şi eliberat rețeta”, conform motivării instanței.

În așteptarea medicamentelor, pacientul a murit.
Cum s-a apărat medicul

La audieri, doctorița Anca Ababneh Dumitrovici a negat că ar fi așteptat bani pentru a prescrie tratamentul cu Lonsurf respectivului pacient. A susținut că „nu a cerut, nu a acceptat, nu a condiționat tratamentul pe care a considerat că pacientul trebuie să îl urmeze”.

Medicul a invocat că pacientul era într-o stare foarte gravă. A recunoscut că venise de la Iași pe un alt tratament, însă a decis să îl schimbe în urma investigațiilor medicale efectuate.

Anca Ababneh Dumitrovici a declarat că schema terapeutică a stabilit-o în raport cu protocoalele medicale și ținând cont de complicațiile apărute în evoluția stării de sănătate a pacientului.

„După ultima ședință din luna iulie 2021 pacientul a prezentat reacții adverse la tratament, motiv pentru care a fost internat pe secția de nefrologie, iar indicația nefrologului la externare a fost de pauză de la tratamentul oncologic timp de două-trei luni. Având în vedere aceste reacții adverse, dar și recomandările medicului nefrolog, precum și starea pacientului, a decis schimbarea tratamentului cu Lonsurf”, a susținut dr. Ababneh Dumitrovici.

Ea a precizat că nu se consideră vinovată față de nici o faptă astfel cum a fost descrisă în denunț și că nu are vreo culpă față de decesul pacientului.

A recunoscut doar mita filmată

Dacă în cazul denunțătoarelor, a negat acuzațiile cu vehemență, în cazul pacienților surprinși de camerele video în timp ce îi oferă diverse „atenții” (cutii cu bomboane, cafea, cosmetice flori, ciocolată, miere de albine, cașcaval, băuturi alcoolice, sume de bani) medicul și-a schimbat atitudinea. A recunoscut că a primit „cadourile” însă a insistat că ”nu a cerut niciodată”, iar „actul său medical nu a fost condiționat în niciun fel de primirea acestora”.

Doctorița a declarat că multe dintre atențiile primite erau consumate împreună cu colegii de birou sau le oferea colegilor de pe secție.

Întrebată de ce nu a refuzat sumele de bani sau bunurile primite de la pacienți sau aparținători, medicul a declarat că „pacienții se simțeau lezați și considerau că dacă îi refuză nu vor mai avea nici o șanșă la viață”.

„Apreciază și acum,că este mai degrabă vorba de o problemă de moralitate și de faptul că în conformitate cu drepturile pacientului și relația medicului cu el nu ar fi trebuit să le accepte. Crede că sub acest imperiu se încadrează situația sa pe care o regretă sincer, întrucât a generat o polemică și o discuție aprinsă pe care nu a urmărit să o genereze”, se mai arată în motivarea instanței.

Deși s-a apărat spunând că nu a considerat nicio clipă ca fiind mită atențiile primite de la pacienți, judecătorul o contrazice pe doctorița Anca Dumitrovici Ababneh.

Raportat la gradul de instruire și capacitatea sa intelectuală, judecătorul consideră că nu se pune problema ca medicul să nu fi știut că săvârșește o faptă penală.

„Din conduita acesteia rezultă cu certitudine faptul că a cunoscut caracterul imoral şi ilegal al activităţii sale, de cele mai multe ori aceasta încercând să acopere, să ascundă cât mai repede sumele şi bunurile pe care le-a primit. Se observă astfel că inculpata nu a dorit să fie cunoscute aceste acte pe care le realiza în mod constant, ştiind că se situează în afara normelor”, a motivat instanța.

Judecătorul subliniază, de asemenea, că „este evident că activitatea infracţională a inculpatei nu ar fi încetat fără intervenţia unor factori externi, precum denunţul şi intervenţia organelor judiciare”.

Hotărârea de condamnare a medicului Anca Ababneh Dumitrovici, dispus de Tribunalul Suceava pe 25 aprilie nu este definitivă, însă până în prezent nu a fost contestată nici de inculpată, nici de procurori.

Reamintim că pe lângă condamnare, medicului i s-a interzis să mai lucreze în spitale publice timp de 5 ani. Însă poate lucra în clinicile private.