Valentin Cioromelea (AUR): Este imperativ să ne asigurăm că ritmul și direcția tranziției verzi nu sunt impuse exclusiv de Bruxelles, ci sunt în concordanță cu nevoile și potențialul României

Uniunea Europeană acordă o atenție deosebită problemelor climatice și celor legate de mediul înconjurător. În acest sens, au fost elaborate mai multe proiecte pentru a determina statele membre să-și reducă emisia de carbon și să facă tranziția spre economia verde. De exemplu, potrivit informațiilor oficiale, Pactul verde european are ca scop atingerea neutralității climatice a Europei până în 2050, stimularea economiei cu ajutorul tehnologiei verzi, asigurarea de activități durabile în industrie și transport și reducerea poluării. 

Deși consideră că aceste inițiative sunt binevenite, senatorul AUR Valentin Cioromelea consideră că fiecare țară trebuie să adapteze aceste programe la realitățile naționale, astfel încât această tranziție să nu afecteze negativ economia și societatea.

Senatorul AUR s-a adresat noului ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, și a cerut informații despre modul în care se va realiza tranziția către o economie verde, respectiv cum vor fi implementate prevederile Pactului Verde, ale pachetului „Fit for 55” și ale planului „REPowerEU” în România.

„Este imperativ să ne asigurăm că ritmul și direcția tranziției verzi nu sunt impuse exclusiv de Bruxelles, ci sunt în concordanță cu nevoile și potențialul României.

Avem nevoie de o abordare suveranistă care să protejeze economia și societatea românească, asigurând o dezvoltare durabilă și echilibrată în conformitate cu voința națională”, subliniază senatorul în sesizarea către ministrul Adrian Câciu.

Astfel, senatorul AUR Valentin Cioromelea a solicitat răspuns la următoarele întrebări:

  1. Aveți de gând să luați o poziție conformă cu interesele naționale ale României vizavi de implementarea obiectivelor cuprinse în Pactul Verde, în pachetul „Fit for 55” și în „REPowerEU“? Mai exact, vă veți asigura că ritmul realizării tranziției verzi în România nu va fi impus de Bruxelles, ci va ține cont de realitatea din țara noastră, astfel încât economia și societatea din România să nu fie afectate?
  2. Cum veți asigura că România va putea beneficia de oportunitățile aduse de tranziția către o economie verde, promovând investițiile și inovarea în domenii precum energiile regenerabile, eficiența energetică, mobilitatea durabilă și alte sectoare cheie? Ce măsuri veți lua pentru a sprijini antreprenoriatul și pentru a stimula trecerea către modele de afaceri sustenabile?
  3. Cum veți colabora cu celelalte ministere și autorități relevante pentru a asigura coerența și sinergia eforturilor în implementarea obiectivelor Pactului Verde, a pachetului „Fit for 55” și a planului „REPowerEU“? Cum veți promova interesele naționale și cum veți asigura un rol activ al României în negocierile europene referitoare la tranziția către o economie verde?
  4. Ce măsuri veți lua pentru a implica toate părțile interesate, inclusiv mediul de afaceri, organizațiile societății civile și comunitatea academică în procesul decizional și în elaborarea politicilor?