Vaccinul antigripal și alergiile – ce trebuie să știi?

Copiii mai mici de 5 ani – în special cei mai mici de 2 ani – prezintă un risc crescut de a dezvolta complicații grave din cauza gripei, așa că e indicat să li se administreze anual vaccinul antigripal.

Un vaccin antigripal oferă cea mai bună șansă de apărare împotriva gripei și a consecințelor potențial severe ale acestei boli și poate reduce, de asemenea, transmiterea gripei la alte persoane, scrie doc.ro.

De ce gripa este periculoasă și pentru copii

În fiecare an, milioane de copii se îmbolnăvesc de gripă sezonieră; mii de copii sunt spitalizați, iar alții își pierd viața din cauza complicațiilor gripei. Aceste complicații cauzate de gripă la copiii mici pot include:

Pneumonie, o boală în care plămânii se infectează și se inflamează

Deshidratare, care apare atunci când corpul unui copil pierde prea multă apă și săruri, adesea deoarece pierderile de lichide sunt mai mari decât aportul de lichide

Agravarea problemelor medicale pe termen lung, cum ar fi bolile de inimă sau astmul

Disfuncție cerebrală, cum ar fi encefalopatia

Probleme sinusale și infecții ale urechii

În cazuri rare, complicațiile gripale pot duce la deces.

Cel mai bun mod de a preveni gripa este prin administrarea unui vaccin antigripal. Autoritățile sanitare recomandă ca toți copiii cu vârste de 6 luni și peste să primească un vaccin gripal sezonier, în fiecare an până la sfârșitul lunii octombrie. Cu toate acestea, atâta vreme cât circulă virusurile gripale, vaccinarea poate și trebuie să continue pe tot parcursul sezonului gripal, chiar și în ianuarie sau mai târziu.

Vaccinarea este deosebit de importantă pentru anumite persoane cu risc crescut sau care sunt în contact strâns cu persoanele cu risc ridicat. Aici sunt incluși copiii cu risc mare de a dezvolta complicații din cauza gripei și adulții care au contacte strânse cu acești copii.

 » sursa: www.replicaonline.ro