UE plănuiește un ajutor macrofinanciar de 72 de miliarde de euro pentru Ucraina. Ce condiții va impune blocul comunitar Kievului pentru aceste fonduri

Comisia Europeană pregătește un pachet de ajutor financiar pentru Ucraina în valoare de până la 18 miliarde de euro pe an, din 2024 până în 2027, în contextul în care această țară devastată de război încearcă să-și revigoreze economia la șaisprezece luni de la invazia rusă, relatează Politico, potrivit Agerpres.

Ajutorul, ce ar consta dintr-o combinaţie de granturi şi împrumuturi, va fi canalizat printr-un nou instrument special în cadrul bugetului UE pe termen lung şi va avea ca obiectiv lansarea reconstrucţiei Ucrainei, chiar dacă războiul continuă. Economia Ucrainei s-a contractat anul trecut cu 30% şi Banca Mondială estimează că această ţară va avea nevoie de circa 411 miliarde de dolari numai pentru reconstrucţie. Finanțarea de până la 72 de miliarde de euro, potrivit unor persoane familiarizate cu discuțiile, care au vorbit cu Politico despre chestiuni confidențiale ale UE și care au cerut să rămână anonime, va fi direcționată în parte pentru a ajuta la echilibrarea bugetului Ucrainei și în parte pentru a răspunde lucrărilor urgente de infrastructură ale țării.

Finanţarea europeană va veni împreună cu condiţionalităţi privind combaterea corupţiei şi realizarea de reforme structurale pentru ca Ucraina să se alinieze standardelor UE, în perspectiva unei viitoare aderări la blocul comunitar.

Fondurile vor veni după ce UE a decis că în acest an va acorda Ucrainei 18 miliarde de euro sub formă de împrumuturi ieftine pe termen lung, susținute de garanții bugetare ale blocului comunitar, care va deveni astfel principalul donator de sprijin financiar al țării, potrivit Ministerului ucrainean de Finanțe.

Ministrul ucrainean de finanţe, Sergii Marcenko, le-a spus în aprilie omologilor săi din statele Uniunii Europene că Ucraina va avea nevoie în 2024 de cel puţin 18 miliarde de euro ca ajutor macrofinanciar din partea UE. Pe lângă faptul că oferă Ucrainei un anumit spațiu de manevră pentru planificarea pe termen mediu în următorii trei ani, noul pachet este menit să încurajeze alți donatori și investitori privați. Potrivit surselor Politico, această finanţare ar urma să fie adoptată formal săptămâna viitoare – înaintea unei conferinţe pe tema reconstrucţiei Ucrainei care se va desfăşura la Londra -, împreună cu o revizuire amplă a bugetului plurianual al UE.

Propunerea nu este însă definitivă şi mai poate suferi modificări.