Ucraina și Rusia au semnat acordul pentru reluarea exporturilor de cereale. „Prevenim pericolul foametei la nivel global”

Reprezentanții Ucrainei și Rusiei au semnat vineri un acord susținut de ONU care va permite exportul a milioane de tone de cereale din porturile blocate de la Marea Neagră, evitând astfel amenințarea unei crize alimentare globale catastrofale, relatează The Guardian, CNN și BBC.

La ceremonia de semnare, care a avut loc la somptuosul Palat Dolmabahçe din Istanbul, au participat secretarul general al ONU, António Guterres, și Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, care au jucat un rol-cheie pe parcursul acestor luni de negocieri tensionate. Delegația ucraineană a fost condusă de ministrul infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, în timp ce din partea Rusiei a participat ministrul apărării, Serghei Şoigu. Documentele au fost semnate inclusiv de Erdogan și Guterres.

Acordul are ca scop reluarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene, care au fost blocate de conflictul militar dintre Rusia și Ucraina, ce durează de cinci luni. Guterres a declarat că acordul va redeschide exporturile de cereale din Ucraina, iar ONU va depune eforturi pentru a asigura succesul acestuia.

„Va aduce o revitalizare pentru țările sărace și în curs de dezvoltare. Acest acord nu a fost încheiat ușor. De la începutul războiului, am avertizat că nu va fi ușor pentru piața alimentară. Contăm pe guvernul Turciei să vegheze la implementarea acordului și îi anunțăm implicarea ONU”, a declarat șeful Organizației Națiunilor Unite, la începutul ceremoniei de semnare.

„A fost nevoie de eforturi imense și de angajament din partea tuturor părților și de săptămâni de negocieri derulate non-stop. Angajamentul și dedicarea sunt și mai vitale astăzi. Această inițiativă trebuie să fie pusă în aplicare pe deplin, deoarece lumea are nevoie disperată de ea pentru a aborda criza alimentară mondială”, a precizat Guterres.

„Farul de speranță de la Marea Neagră strălucește astăzi, datorită eforturilor colective ale atâtor oameni. În aceste vremuri dificile și turbulente pentru regiune și lume, să lăsăm acest far să ne ghideze spre alinarea suferinței umane și asigurarea păcii”, a adăugat șeful ONU.

„Împreună, după întâlnirea din martie când a avut loc o cotitură pentru negocierile dintre părți, primesc din nou cele două delegații, într-o nouă zi istorică. Vom contribui să prevenim pericolul foametei la nivel global, să asigurăm livrările de produse agricole, care sunt foarte importante. Vom preveni creșterea abruptă a prețurilor la alimente. Am fost în contact cu cele două părți în conflict pe tot parcursul demersului. Acest acord va fi implementat de o comisie de cooperare, cu sediul în Instanbul”, a afirmat, la rândul său, președintele turc.

Erdogan a cerut Rusiei și Ucrainei să pună capăt războiului, spunând că acesta nu îi afectează doar pe cei implicați, ci întreaga lume. El a spus că războiul va trebui să se încheie la masa negocierilor. Liderul de la Ankara a lăudat atmosfera pozitivă pe care Turcia a reușit să o aducă la aceste negocieri și a precizat că speră că acest acord privind cerealele va fi un punct de cotitură. Înaintea semnării acestui acord, oficialii occidentali au acuzat Moscova că transformă alimentele într-o „armă”, în timp ce ONU și experții au avertizat cu privire la o criză alimentară catastrofală, deoarece transporturile de cereale nu au putut ajunge pe piața mondială.

Acordul semnat azi include trei porturi ucrainene, inclusiv Odesa, va implica un centru comun de coordonare înființat la Istanbul și coridoare sigure pentru transportul maritim comercial.

Acordul urmărește, de asemenea, să asigure trecerea în siguranță a îngrășămintelor fabricate în Rusia, esențiale pentru a asigura în viitor randamente ridicate ale culturilor, pe fondul eforturilor de a atenua criza alimentară globală provocată de invazia Moscovei în Ucraina. Oficialii ONU au declarat că speră că transporturile ar putea începe chiar de sâmbătă, în speranța de a atinge în câteva săptămâni nivelurile de export de dinainte de război din cele trei porturi ucrainene – o rată de 5 milioane de tone metrice de cereale pe lună.