Viața la bloc: Facturi mai mari, deși afară era cald

Cu toate că iarna trecută nu a fost una extrem de geroasă, bucureștenii au flătit facturi uriașe la întreținere. A fost pentru prima dată în ultimii ani când sumpirile în lanț au făcut ca facturile pentru utilități să depășească în anumite cazuri chiar și 1.000 de lei lunar.

Paradox românesc. Temperaturi mai mici, facturi mai mari

Radu Opaina, președintele Asociaților de Proprietari din România, a dat și câteva exemple în care bucureștenii au plătit facturi chiar și de 1.500 de lei doar pentru căldură. Afectați au fost cei care locuiesc în blocurile comuniste, unde sunt montate repartitoare.

Cu toate aceastea, Radu Opaina susține că ar fi fost normal ca bucureștenii să plătească facturi mai mici cu 20% față de iarnă precedentă, având în vedere temperaturile mai mari.

Pe de altă parte, ceva mai norocoși au fost cei care au locuit în blocurile noi și care au montate centrale termice. În aceste condiții, Mihai Avram, administrator de bloc a explicat de ce iarna trecută unii au plătit facturi mai mari la întreținere.

Bucureștenii din blocurile comuniste, cei mai afectați

„De regulă, întreținerile mari vin la blocurile construite în regimul trecut. Vă dau un exemplu, o familie de trei persoane, în apartament de trei camere, în condițiile în care temperatura în interior era de 19 grade, a plătit întreținere 900 de lei pentru luna noiembrie.

Dacă există un apartament cu două camere în care locuiește o singură persoană, aceasta va fi tentată să oprească căldura în cea de-a doua cameră. Dacă vor fi și alte cazuri de acest gen, blocul nu se va mai încălzi uniform.

Dacă o altă persoană încălzește tot apartamentul, se vor încălzi mai întâi pereții reci și va fi un consum mult mai mare. Căldura nu va mai fi distribuită uniform, iar unii vor fi nevoiți să încălzească și suprafața celor care nu o încălzesc.

Pot spune că, anul acest, întreținerile au fost top, în condițiile în care am avut o iarnă blândă. Dacă iarna ar fi fost obișnuită sau geroasă, ca în alți ani, agentul termic furnizat de Termoenergetica nu ar fi fost furnizat la temperaturi optime, cu toate reparațiile care s-au tot făcut în această perioadă”, a precizat Mihai Avram.

Facturi de 1.500 de lei

Fostul director RADET, Radu Opaina, deși a menționat că normal ar fi fost ca facturile să fie ceva mai mici, datorită temperaturilor mai mari, în realitate bucrureștenii au plătit mai mult. O parte din vină o au și președinții de asociație.

„În principiu, întreținerea trebuia sa fie mai mică decât iarna trecută, datorită bunului Dumnezeu, care a făcut să scadă nevoia de încălzire cu vreo 30%. Întreținerea ar fi trebuit să vină cu undeva la 20% mai puțin decât iarna trecută. Teoretic, asta trebuia să se întâmple, practic, în prea puține blocuri s-a respectat teoria.

Altă cauză o reprezintă gestiunea frauduloasă a firmelor de administrare, în special la blocurile noi, rezidențiale, unde era normal să fie costuri mai mici și costurile sunt foarte mari. Alte cauze sunt neglijența și incompetența președinților de asociație, care, în loc să aplice legea și să respecte prețurile din piață, așa cum sunt ele, le aplică greșit și produc prejudicii prin creșterea întreținerii”, a explicat Radu Opaina.

Fenomenul se va extinde și la orașele din provincie

De asemenea, iarna care s-a încheiat a fost sezonul rece cu cele mai multe facturi mai mari de 1.000 de lei/lună. Totodată, președintele RADET nu consideră că lucrurile vor reveni la normal în perioada următoare, iar fenomenul din București se va extinde și în orașele mari din provincie.

„Este un fenomen care a apărut iarna aceasta. Acolo unde întreținerea a fost anormal calculată, foarte mulți au depășit pragul de 1.000 de lei, ceea ce, în anii anteriori, nu se întâmpla. Pentru prima dată în istorie, au apărut foarte mulți cu întreținere de peste 1.000 de lei.

Au ajuns să plătească la un apartament de trei camere 1.500 de lei la căldură, ceea ce este anormal și ilegal Asta s-a întâmplat în blocurile cu repartitoare. În blocurile fără repartitoare, lumea este mai liniștită, întreținerile sunt mai acceptabile, nu sunt dispute, nu sunt litigii”, a spus pentru Gândul, Radu Opaina.