Studiul despre coronavirus de care nu aveai nevoie: cum se răspândește Covid-19 în familii

Se știa de mult timp faptul că noul coronavirus să răspândește rapid în interiorul căminului, printre membrii familiei. Surpriza vine din ușurința acestui fenomen, confirmată de un nou studiu.

Transmiterea infecțiilor cu Covid-19 între membrii familiei este mai semnificativă decât se credea. aceasta este concluzia unui nou studiu apărut pe 30 octombrie în publicația științifică Morbidity and Mortality Weekly Report. Pentru a ajunge la o concluzie clară, s-a efectuat un studiu pe 191 de persoane din Tennessee și Wisconsin, în SUA. Toți participanții la studiu locuiau cu o persoană recent diagnosticată cu Covid-19.

Dintre acestea, 102 au fost infectate în primele șapte zile după înrolarea în studiu, o „rată secundară de infectare” de 53% (procentajul oamenilor expuși care au luat Covid-19 de la primul caz). Aproximativ 75% din aceste infectări secundare au survenit în primele cinci zile după ce s-a îmbolnăvit primul membru al familiei.

Practic, în majoritatea cazurilor, infectarea este inevitabilă. Indiferent de măsurile de protecție sau distanțare pe care ți le asumi în afara căminului, dacă stai cu un bolnav în casă, este foarte posibil să te îmbolnăvești.

„Am observat că, după ce un prim membru al familiei s-a îmbolnăvit, mai multe infectări au fost detectate rapid în gospodărie”, a declarat autorul principal dr. Carlos Grijalva, conferențiar de sănătate publică la Vanderbilt University Medical Center din Nashville.

În teorie, au mai existat studii legate de transmiterea infecțiilor cu Covid-19 în interiorul familiilor, în Europa și Asia. Acelea nu s-au desfășurat însă pe termen lung și, sub nicio formă, nu s-au reflectat în testarea zilnică a participanților la studiu, cum s-a întâmplat în SUA.

Din acest motiv, rata secundară de infectare măsurată în Europa și Asia a fost de 30%, în timp ce concluzia experților americani este că depășește 50%. Testarea semnificativ mai riguroasă din SUA are mari șanse să fi dus la această discrepanță. Nu este exclus nici ca europenii să fi fost mai precauți în momentul în care s-a infectat un membru al familiei, ajungând să poarte măști chiar și în interiorul căminului.

„Infecțiile au survenit repede, indiferent dacă primul membru bolnav al familiei a fost un copil sau un adult”, a spus Grijalva. Aparent, vârsta pacientului nu este o referință atât de relevantă pe cât se credea, când vine vorba de abilitatea de a da virusul mai departe.

În general, „persoanele care suspectează că ar putea avea Covid-19 trebuie să se izoleze, să stea acasă și să folosescă o cameră și o baie separată, dacă este posibil”, spune raportul.