Stare de incertitudine: Mugur Isărescu admite că nu se poate estima cu exactitate momentul sosirii crizei în țară

Mugur Isărescu știe dacă economia României va intra sau nu în recesiune, pentru că, spune el, nu există un raport în acest sens. În schimb, guvernatorul crede că pentru moment se poate vorbi de un climat economic stabil.

Banca Națională a României a emis recent raportul pe luna februarie referitor la rata anuală a inflației. Însă, guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu nu a putut preciza dacă economia României va intra sau nu în recesiune.

Deși, nu a oferit un răspuns clar în acest sens, Mugur Isărescu nu a exclus posibilitatea ca în cursul acestui an România să se confrunte cu o criză economică.
Mugur Isărescu, despre o posibilă criză economică

Puteam vorbi de recesiune economică, punctează guvernatorul BNR, în cazul în care absorbția fondurilor europene ar fi fost deficitară. Prin urmare, investițiile din țară noastră asigură cel puțin pentru moment un climat economic stabil.

De asemenea, a mai punctat Mugur Isărescu, creșterea economică a României s-a mai temperat, în schimb consumul este în creșter, iar creditarea a revenit pe trasa normală. Pe de altă parte, subliniază guvernatorul Băncii Centrale, recesiunea presupune cel puțin o scădere consecutivă trimestrială a Produsului Intern Brut. Or, în cazul țării noastre acest lucru nu este valabil.

„Investiţiile merg, consumul este în creştere, creditul şi-a revenit”

„Nu suntem pe recesiune. Nu cred că suntem nici în direcţie. Din grafic o să vedeţi că cu consum în creştere, ar fi fost posibil, să zicem, dacă nu se atrăgeau banii europeni, dar văd că merg destul de bine.

Deci investiţiile merg, consumul este în creştere, creditul şi-a revenit, încetinire de creştere economică am avut, dar recesiune înseamnă câteva trimestre de scădere a Produsului Intern Brut şi cifre mari, adică nu 0,1 sau… Deci nu avem recesiune şi nu vedem, nu avem această prognoză”, a declarat guvernatorul BNR.

Totuși, Mugur Isărescu atenționează asupra faptului că pentru estimările economice sunt luate în considerare date statistice care nu țin de Banca Națională a României, ci mai degrabă de Rezerva Federală Americană (FED). Date statistice, care de altfel, pot modifica semnificativ prognozele economice.

Mugur Isărescu, previziuni pentru climatul economic al României

„Sunt mai multe definiţii ale recesiunii, că ai o recesiune dacă ai două trimestre cu scădere, chiar dacă este uşoară, dar sper să nu ajungem nici acolo. Există o problemă, dar nu o discutaţi la noi, există o problemă cu corecţia datelor statistice. Eu sunt, să zic aşa, conjuncturist vechi.

Înainte de 89, făceam conjunctura economiei Statelor Unite şi apăreau corecţii de cifre şi după şase trimestre. Mă urecheau şefii de atunci, ”Ce faci maestre, te joci cu cifrele?” Nu eu, statistica americană. Sunt neserioşi. Nu e uşor să calculezi corect cifrele statistice din astea agregate, globale, mai pot să apară corecţii, dar nu văd, eu nu văd recesiune”, a explicat Mugur Isărescu.