Soluția prin care ar putea fi descoperite imediate focarele de COVID

Cercetătorii din Hong Kong dezvoltă un sistem de monitorizare a apelor uzate pentru a detecta coronavirusul care provoacă virusul Covid-19.
Hong Kong a înregistrat o creștere a cazurilor transmise local de Covid-19 de când a început al patrulea val de infecții în noiembrie 2020.
O echipă de cercetători de la departamentul de Inginerie Civilă al Universității din Hong Kong a dezvoltat un program de monitorizare a apelor uzate care a ajutat autoritățile să detecteze purtătorii de virus, potrivit South China Morning Post. Au găsit nouă oameni infectați cu coronavirusul în doar două clădiri, pe baza monitorizării probelor din apa din sistemele de canalizare.
Virusul este detectat acum în apa din canalizare
Profesorul Gabriel Leung, decanul Școlii de Medicină a universității și consilier cheie al guvernului asupra Covid-19, speră că tehnologia poate fi transferată și comercializată pentru a ajuta orașul să elimine cu succes boala.
Pandemia Covid-19 a reaprins interesul pentru supravegherea apelor contaminate, unde sistemele de canalizare sunt monitorizate pentru prezența virusurilor, bacteriilor și a altor agenți patogeni. Fragmente neinfecțioase ale materialului genetic al virusului au fost găsite și în apele contaminate netratate din Italia, Spania, Franța, Statele Unite și Canada.
Mai multe orașe folosesc acum abordarea pentru a detecta infecția, inclusiv Ottawa. Cel puțin o universitate din SUA a folosit supravegherea apelor contaminate pentru a identifica un focar COVID-19, ordonând testarea și carantina celor aproape 300 de studenți care locuiesc în patru reședințe din campus – și oprirea răspândirii acestuia.
Identificarea bolii se bazează în prezent pe persoanele bolnave pentru a solicita ajutor medical. Însă mulți bolnavi nu caută ajutor și oficialii pot să nu fie conștienți de boli sau focare timp de zile sau săptămâni, ducând la mai multe boli și decese. Pentru a aborda focarele de boli infecțioase, cum ar fi COVID-19, este nevoie de sisteme active de supraveghere care nu se bazează pe acțiunile persoanelor bolnave.
Supravegherea apelor contaminate funcționează, deoarece mulți agenți infecțioși sunt excretați în fluidele corporale, înainte și în timpul infecției active. Când aceste fluide intră în sistemele de canalizare, acestea sunt transportate la o instalație centrală de tratare a apelor contaminate pentru procesare, unde pot fi detectate.
Costul redus, viteza și capacitatea supravegherii apelor contaminate de a detecta agenții patogeni emergenți înainte ca aceștia să devină endemici sporește capacitatea de a răspunde fără întârziere la focarele de boală, scăzând bolile globale și decesul.