Sfântul Dumitru 2022: Ce se spune despre ziua în care are loc cea mai importantă sărbătoare a toamnei

Sfântul Dumitru, cunoscut și ca Sântul Dimitre-Izvorâtorul de Mir, este sărbătorit pe 26 octombrie atât în calendarul ortodox, cât și în cel catolic, fiind una una dintre cele mai mari sărbători ale toamnei. În tradiția românească, Sfântul Dumitru este considerat patronul păstorilor, cel care desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele. De asemenea, se mai spune că în ziua de Sfântul Dumitru ciobanii aflau cum va fi iarna.

Cine a fost Sfântul Dimitrie-Izvorâtorul de Mir

            Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir a trăit în vremea împăraților Dioclețianus și Maximianus care au domnit în perioada 282-305 d.Chr.

Sfântul Dumitru

            Dimitrie a fost numit de împăratul Maximianus guvernator al orașului Thessaloniki (Salonic). Aici a primit misiunea de a-i persecuta pe creștini. Ca guvernator, Dimitrie a refuzat ca să respecte porunca, ba chiar a propovăduit învățătura creștină. Maximian a dispus degradarea lui Dimitrie și închiderea lui, urmând să-l condamne la moarte. Aflat la închisoare, Dimitrie a binecuvântat un creștin Nestor care urma să lupte în arena gladiatorilor cu favoritul împăratului, iar Nestor l-a învins pe acesta, în speranța interzicerii luptelor de gladiatori.

            Furios, împăratul a aflat că Dimitrie ar fi făcut această minune și a dispus uciderea lui Dimitrie și a lui Nestor.

            La 26 octombrie, ostașii au intrat peste Dimitrie și l-au ucis cu sulițele. Creștinii au luat trupul și l-au ascuns sub temelia unei construcții care a devenit biserică.

            Leon, guvernator al provinciei Illyricum a venit la biserica unde erau moaștele lui Dimitrie și s-a vindecat miraculos. Realizând minunea, el a dorit să ridice o altă biserică, iar în timp ce săpau pentru a face lucrările de extindere pentru noua biserică, au găsit moaștele Sfântului Dimitrie din care izvora mirul frumos mirositor.

            Sfântul Dimitrie este patronul orașului gec Thessaloniki (Salonic) unde se află moaștele sale dar și al orașului Craiova.

Sorin Muncaciu, mesaj cu ocazia Zilei de Sfântul Dumitru

Deputatul AUR Sorin Muncaciu a vorbit cu nostalgie și respect despre vremurile în care oamenii puneau mare preț pe cuvântul dat și pe cinste.

Deputatul AUR Sorin Muncaciu

„Așadar, ca oameni politici aleși de popor ar trebui să ținem cont că tot ceea ce promitem la început, trebuie să ducem la îndeplinire la finalul unei perioade. Depinde de noi atunci când promitem, să știm cât timp putem să cerem, ca să fim siguri că vom face tot ceea ce ne-am propus”, arată Muncaciu.

Deputatul a ales să vorbească despre modul în strămoșii noștri își onorau cuvântul dat

„Pentru cine a studiat multe documente istorice din perioada de final a Evului Mediu și de la începutul modernității românești, a putut constata că Ziua Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir este o zi a bilanțului și a onorării cuvântului dat.

            În tradiția românească, ziua Sfântului Gheorghe (23 aprilie) este borna de la care primăvara este complet intrată în depturi (când semănăturile de primăvară ar trebui să se încheie), iar ziua Sfântului Dimitrie (26 octombrie) este ziua în care toamna începe să lase loc iernii, ziua în care, teoretic strângerea roadelor a încetat.

            Mai concret, boierii, negustorii sau cetățenii care primăvara se împrumutau cu bani, produse, iscăleau zapise sau jurau că vor restitui împrumutul până la Sfântul Dimitrie.

            Anul productiv tradițional românesc începea așadar de la Sfântul Gheorghe (23 aprilie) și se încheia la Sfântul Dimitrie (26 octombrie). Era o perioadă de muncă activă, trudă, care trebuia să se termine bine.

            Așadar, ca oameni politici aleși de popor ar trebui să ținem cont că tot ceea ce promitem la început, trebuie să ducem la îndeplinire la finalul unei perioade. Depinde de noi atunci când promitem, să știm cât timp putem să cerem, ca să fim siguri că vom face tot ceea ce ne-am propus”, a concluzionat deputatul Sorin Muncaciu.

„Ca Deputat ales în Parlamentul României, țin să le urez tuturor românilor care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, sănătate, fericire, împlinirea tuturor dorințelor și prosperitate!”, a mai transmis Sorin Muncaciu.