Şerveţelele umede, cel mai întâlnit deşeu pe litoralul românesc

Şerveţelele umede reprezintă cel mai întâlnit deşeu pe plajele litoralului, cea mai murdară porţiune fiind cea din Constanţa, a informat, vineri, organizaţia neguvernamentală Mare Nostrum, în urma monitorizării, în februarie, a patru sectoare de plajă.

După şerveţelele umede, alte deşeuri întâlnite frecvent pe plaje sunt pungile din plastic şi mucurile de ţigară.

“În sesiunea de monitorizare din luna februarie, materialul polimeric artificial a predominat, ca de altfel, în fiecare sesiune. Au fost identificate şi eliminate 1.558 elemente. Deşeurile din textile şi material au fost reduse cantitativ. Din cele 1.558 elemente din material polimeric artificial (plastic), 357 elemente au fost şerveţelele umede, urmate fiind de pungile din plastic şi mucurile de ţigară”, a transmis Mare Nostrum.

Potrivit sursei citate, cele mai multe deşeuri au fost întâlnite pe sectorul de plajă din Constanţa, unde au fost eliminate 1.286 deşeuri. Pe locul doi se situează sectorul Saturn, cu 577 elemente.

“Cifrele pot părea mici, însă nu este aşa. Având în vedere că noi am monitorizat în această acţiune pilot o porţiune relativ mică de plajă, dacă le extindem şi le raportăm la întreaga suprafaţă a litoralului românesc, ele vor căpăta proporţii îngrijorătoare”, a menţionat managerul de proiect din cadrul organizaţiei neguvernamentale, Angelica Paiu. AGERPRES

 » Aflați mai multe informații aici.