Senatorul Dorinel Cosma (AUR) a sesizat situația paradisului din județul Botoșani – Stânca-Costești, ocolit de investiții. Ministerul Turismului răspunde: De vină sunt autoritățile locale

Stânca-Costești, cunoscută și ca „Marea Neagră“ a Moldovei, are un potențial turistic deosebit. Lacul de la Stânca-Costești are o su­prafaţă de 2.950 de hectare şi a fost de­clarat rezervaţie naturală în anul 2004. În anul 2007, o porţiune a fost delimitată ca arie de protecţie specială avifaunistică. Cu toate acestea, zona este ocolită de investiții – de altfel, turismul din județul Botoșani se confruntă cu numeroase probleme.

În luna decembrie, senatorul AUR Dorinel Cosma l-a interpelat pe ministrul Antreprenoriatului și Turismului cu privire la dezvoltarea turistică a lacului Stânca-Costești, iar concluzie este clară: posibilități de dezvoltare a acestei zone există, dar autoritățile locale nu întreprind nimic în acest sens.

Astfel, la întrebarea „Ce strategii sau proiecte are ministerul turismului în sensul de a potența turistic  lacului Stânca-Costești?”, Ministerul Turismului a precizat că există o serie de strategii naționale de dezvoltare a turismului, precum Masterplanul pentru dezvoltarea turismului în România 2007-2026; Strategia națională a României pentru dezvoltarea turismului 2019-2030, care acoperă întregul teritoriu naţional, inclusiv zona lacului Stânca-­Costeşti. Există, de asemenea, Strategia naţională de dezvoltare a ecoturismului – context, viziune şi obiective – 2019-2029, care are o importanţă mai mare pentru zona lacului Stânca – Costeşti.

În ciuda faptului că există strategii pentru această zonă cu un deosebit potențial turistic, nu au fost făcute niciun fel de investiții. De vină sunt autoritățile locale din județul Botoșani deoarece acestea nu au trimis documentația necesară pentru a fi inclus în „Programul pentru dezvoltarea investițiilor în turism – Masterplanul investițiilor in turism – şi a criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiții în turism”, modificat prin Hotărârea Guvernului nr. 1268/2022.

Senatorul Dorinel Cosma a cerut Ministerului Turismului să transmită dacă are în plan acordarea de granturi pentru întreprinderile din turism, precum și credite cu dobânzi subvenționate pentru capital de lucru şi/sau credite de investiții pentru IMM și companii mari din turism în această zonă.

Potrivit informațiilor, ministerul de resort a inițiat Schema de ajutor de minimis pentru operatorii economici, în vederea modernizării şi dezvoltării stațiunilor balneare şi balneoclimatice –Programul național pentru stimularea creării, dezvoltării şi promovării brandurilor sectoriale.

În ceea ce privește integrarea zonei lacul  Stânca-Costești în proiectul „Rețeaua naționala de destinații de ecoturism – instrument de dezvoltare durabilă”, ministerul a transmis că, potrivit sistemului de evaluare a destinațiilor ecoturistice din România, este necesar să fie îndeplinite o serie de condiții:

„pentru a obţine statut de destinație ecoturistică pentru o perioadă de maxim 3 ani, o anumită zonă geografică ar trebui să îndeplinească o serie de criterii/precondiţii, prin care se demonstrează existenţa unui management durabil la nivelul destinației, un set de criterii care privesc maximizarea beneficiilor sociale şi economice pentru comunitățile locale şi minimizarea efectelor negative asupra dezvoltării destinație, un set de criterii care au în vedere maximizarea beneficiilor pentru patrimoniul cultural şi minimizarea efectelor negative şi un set de criterii care privesc maximizarea beneficiilor pentru mediu şi minimizarea efectelor negative”.