Românii cu profesii liberale riscă să fie excluși din pilonul II de pensii. Sorin Mateescu (AUR), interpelare către ministrul Muncii: În baza cărei analize ați luat această decizie?

Noua lege a pensiilor introduce noi modificări și pentru românii cu profesii liberale, manageri și funcționari publici. Astfel, potrivit noilor prevederi, această categorie riscă să fie exclusă definitiv din Pilonul II. Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a avertizat că această nouă excludere va avea un impact major asupra stabilității Pilonului II de pensii private obligatorii, având în vedere că de la plata contribuțiilor au fost exceptați, până în 2028, inclusiv salariații din construcții, agricultură, industrie alimentară, IT).

Senatorul AUR Sorin Mateescu a luat act de aceste modificări și a înaintat o interpelare către ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, prin care a solicitat clarificări privind decizia de a exclude profesiile liberale din proiectul de lege, precum și informații despre sursele de finanțare pentru creșterea pensiilor.

În ceea ce prevede modificarea privind profesiile liberale, Sorin Mateescu a punctat următoarele:

„art. 35 alin. (2) din proiectul noii legi a pensiilor are o prevedere care înlocuiește cadrul actual în vigoare (potrivit căreia la Pilonul II contribuie salariații și toți cei care plătesc CAS) cu o sintagmă care menține în sistem doar salariații, nu și pe cei asimilați salariaților (profesii liberale, contracte de mandat etc.).

Această înlocuire, chiar dacă la prima vedere pare o banalitate de tehnică legislativă – înlocuirea unui sau cu un şi – ea are efecte directe  pentru aproape un milion de români și pentru Pilonul II ca sistem. Modificarea este prezentă doar la alin. (2), care se referă la contribuția virată Pilonului II, nu și alin. (1), care se referă la contribuția virată la bugetul public de pensii. În acest sens sunt afectați salariați deja excluși cu contribuțiile viitoare până în 2028 (construcții, agricultură, industrie alimentară, IT), adică un impact major asupra stabilității Pilonului II de pensii private obligatorii”.

În acest context, senatorul AUR Sorin Mateescu solicită ministrului Muncii să transmită răspuns la următoarele întrebări:

  1. În baza căror documentări, analize și decizii de politici publice ați propus modificarea unor prevederi, ca cea de mai sus, referitor la contribuțiile la Pilonul II de pensii?
  2. În condițiile în care o serie de categorii de angajați (precizați în motivarea de mai sus) dar și contribuitori din domeniul profesiilor liberale sunt afectați deja de reducerea contribuțiilor pentru pensia privată obligatorie (adică Pilonul II), aveți în vedere ca acești beneficiari să fie excluși  pentru contribuțiile viitoare până în anul 2028 ? Vă rog să precizați argumentele privind această măsură.
  3. În condițiile în care impactul bugetar al măsurilor prevăzute în noul proiect de Lege este de peste 55 de miliarde de lei, vă rog să precizați sursele de finanțare identificate și prevăzute de către ministerul dumneavoastră pentru a crește pensiile, adevărat binemeritate, ale bunicilor și părinților noștri?