Cum arată noul guvern al Rusiei, propus de Mihail Mişustin. Puteri suplimentare pentru doi oficiali de rang înalt

Propunerea lui Vladimir Putin ca premierul rus în exerciţiu Mihail Mişustin să preia un nou mandata fost confirmată de Duma de Stat. Președintele rus Vladimir Putin le-a acordat sâmbătă sarcini suplimentare celor doi oficiali cheie ai guvernului care supraveghează industria de apărare și sectoarele energetice, în timp ce șeful Kremlinului se pregătește pentru un război de lungă durată în Ucraina, relatează Reuters și News.ro.

Putin, care a ajuns la putere la doar opt ani de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, a propus puteri suplimentare pentru Denis Manturov, în vârstă de 55 de ani, singurul prim-vicepremier din noul guvern al premierului Mihail Mișustin.

Alexander Novak, în vârstă de 52 de ani, va rămâne vicepremier care supraveghează energia, dar va primi sarcini suplimentare pentru conducerea economiei, potrivit guvernului.

Manturov supraveghează industria rusă de apărare. Acesta a surprins Statele Unite și pe aliații săi europeni prin creșterea producției de artilerie mai rapid decât întreaga alianță militară NATO combinată, în ciuda sancțiunilor.

Rusia a spus că aspiră să fie „leader tehnologic în toate domeniile”, cum ar fi producția de avioane, construcția de utilaje, electronica radio și complexul militar-industrial.

Mihail Mişustin a propus sâmbătă o serie de numiri ministeriale, inclusiv nume noi, dar i-a păstrat pe Maksim Reşetnikov ca ministru al economiei şi pe Anton Siluanov ca ministru de finanţe, au anunţat agenţiile de presă ruseşti, scrie News.ro.

Propunerile, cu excepţia responsabililor pentru forţele de securitate şi a ministrului de externe, vor merge în parlamentul rus pentru aprobare.

Potrivit agenţiei TASS, un decret semnat de preşedintele rus Vladimir Putin arată că Mişustin va avea zece adjuncţi, dintre care un prim-viceprim-ministru, un viceprim-ministru care va fi trimisul şefului statului în Districtul Federal al Orientului Extrem rus şi un viceprim-ministru care va fi şeful de personal al cabinetului.

Cine a fost promovat în noul guvern al Rusiei

Numărul de miniştri – 21 – şi numele ministerelor, precum şi al agenţiilor şi serviciilor federale vor rămâne aceleaşi, doar unul singur şi-a schimbat subordonarea.

În noul cabinet, fostul ministru al industriei şi comerţului, Denis Manturov, în vârstă de 55 de ani, care în guvernul anterior avea rang de viceprim-ministru, a fost ridicat acum în funcţia de prim-viceprim-ministru. El îl va înlocui în această funcţie pe Andrei Belusov, în vârstă de 65 de ani.

De asemenea, şeful Ministerului Agriculturii, Dmitri Patruşev, în vârstă de 46 de ani, care este fiul lui Nikolai Patruşev, influentul secretar al Consiliului rus de Securitate şi fost director al FSB, a fost ridicat şi el în rang şi o va înlocui pe Victoria Abramcenko în funcţia de viceprim-ministru responsabil cu agricultura şi ecologia.


Mai mulți guvernatori ajung miniștri

Cum era de aşteptat, câţiva guvernatori regionali importanţi au fost cooptaţi în noul guvern.

Actualul şeful al Ministerului Transporturilor, Vitali Saveliev, în vârstă de 70 de ani, va deveni viceprim-ministru responsabil de transport şi logistică, iar în fruntea ministerului va fi înlocuit de guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, în vârstă de 52 de ani.

Guvernatorul regiunii Kaliningrad, Anton Alihanov, în vârstă de 37 de ani, va deveni ministru al Industriei şi Comerţului în locul lui Manturov.

Ministerul Energiei va fi condus de guvernatorul regiunii Kemerovo, Serghei Ţivilev, în vârstă de 62 de ani, în locul lui Nikolai Şulghinov, în vârstă de 72 de ani.

Şeful Ministerului Sportului, în locul lui Oleg Matiţin, în vârstă de 59 de ani, va fi guvernatorul regiunii Habarovsk Krai, Mihail Degtiarev, în vârstă de 42 de ani.
Cine își păstrează postul

Vicepremierul Aleksandr Novak a fost însărcinat, pe lângă sectorul energetic, să supravegheze economia şi chestiunile legate de măsurile anti-sancţiuni.

Viceprim-ministrul Dmitri Grigorenko, care conduce aparatul guvernamental, va supraveghea, de asemenea, dezvoltarea digitală şi politica antimonopol.

Viceprim-ministrul Dmitri Cernîşenko va supraveghea, de asemenea, presa.

Viceprim-ministrul Tatiana Golikova îşi va păstra postul şi va supraveghea, de asemenea, activitatea Agenţiei Federale pentru Naţionalităţi.

Viceprim-miniştrii Aleksei Overciuk, Marat Husnullin şi trimisul prezidenţial în Districtul Federal din Orientul Îndepărtat, Iuri Trutnev, îşi vor păstra posturile şi atribuţiile.

Şefii Ministerului Muncii, Anton Kotiakov, Ministerului Resurselor Naturale, Aleksandr Kozlov, Ministerului Educaţiei, Serghei Kravţov, Ministerului Culturii, Olga Liubimova, Ministerului Dezvoltării Economice, Maksim Reşetnikov, Ministerului Finanţelor, Anton Siluanov, Ministerului Sănătăţii, Mihail Muraşko, Ministerului Construcţiilor, Irek Faizullin, Ministerului Ştiinţei, Valeri Falkov, Ministerului Dezvoltării Estului, Aleksei Cekunkov, Ministerului Digitizării, Maksut Şadaev, îşi vor păstra posturile, scrie TASS.
Miniștrii ruși a căror soartă depinde de Putin

Potrivit Constituţiei, premierul nu poate propune Dumei de Stat candidaţii pentru ministerele care îi raportează direct preşedintelui Federaţiei Ruse. Acestea sunt Ministerul de Interne, Ministerul de Externe, Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Apărării şi Ministerul Justiţiei.

Vladimir Putin îi va propune el însuşi pe candidaţii pentru posturile de şefi ai acestor ministere şi teoretic se va consulta cu camera superioară a parlamentului – Consiliul Federaţiei.

Ca o noutate, Serviciul Federal pentru Cooperare Tehnico-Militară va fi subordonat de-acum direct lui Vladimir Putin. Până acum era la Ministerul Apărării, dar în contextul războiului din Ucraina şi al scandalului de corupţie de la Ministerul Apărării, liderul de la Kremlin vrea probabil să aibă o supervizare directă a acestui sector important.

Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia