Românii care au credite la bănci, afectați de creșterea dobânzilor. Titus Păunescu (AUR) cere Guvernului să ia măsuri

Românii care au credite la bănci sunt afectați de creșterea explozivă a Roborului și, mai nou, a IRCC-ului, informație confirmată și de trei din cele mai importante bănci din România: ratele la ipotecarele legate de ROBOR au crescut între 50% şi 80% anul acesta, au transmis BRD, ING Bank şi Raiffeisen Bank. Tot mai mulți români sunt în pragul sărăciei deoarece nu mai pot face față cheltuielilor, mai ales că au crescut inclusiv prețurile la alimentele de bază. Deputatul Silviu-Titus Păunescu (AUR) cere Guvernului să ia măsuri.

În urma creșterii explozive a ROBOR-ului și, mai nou, a IRCC-ului, ratele crescând în ultimele 10 luni și cu 1000 lei, ceea ce a împins și mai mult acești oameni spre pragul sărăciei, constată deputatul AUR. Acesta consideră că statul ar putea face mai multe pentru români și dă ca exemplu Guvernul Ungariei, care a decis să extindă până în 30 iunie 2023 înghețarea temporară a dobânzilor la creditele ipotecare, prin această măsură fiind protejate aproximativ 350.000 de familii.

Titus Păunescu solicită Guvernului să propună măsuri reale pentru românii afectați de această situație. Într-o sesizare adresată premierului Nicolae Ciucă, acesta a solicitat răspuns la următoarele întrebări:

  1. Aveți o situație cu numărul total al românilor afectați de creșterea ratelor?
  2. Ce măsuri semnificative pentru protejarea familiilor, în urma inflaţiei ridicate, ați luat până acum?
  3. Ce măsuri semnificative pentru protejarea familiilor, în urma inflaţiei ridicate, veți lua în viitorul apropiat?

Aceasta nu este singura sesizare transmisă către premierul României pe această temă: deputatul AUR a solicitat în repetate rânduri ca actuala coaliției să vină cu măsuri de protecție pentru populație, în condițiile în care se prefigurează o creștere și mai mare a ratelor la bănci începând cu anul viitor. dacă în urmă cu un an, un român scotea din buzunar 450 de lei pentru un credit de 100 de mii de lei pe 30 de ani, spre exemplu, anul acesta costul s-a ridicat la aproximativ 900 de lei. Analiștii spun că din ianuarie, anul viitor, ratele vor crește cu până la 60%.