PSD, nou atac la ministrul PNL al energiei: „Românii nu pot duce la nesfârșit povara incompetenței lui Virgil Popescu”

Partidul Social Democrat a transmis marți, 23 august, prin vocea deputatului PSD Mihai Weber, că „Virgil Popescu, ministrul energiei, este total lipsit de idei” și că demnitarul nu are soluții pentru a compensa creșterile de prețuri la energie și gaze.

Partidul condus de Marcel Ciolacu afirmă practic, prin vocea lui Weber, că schema de compensare implementată de Ministerul Energiei nu a putut tempera creșterile prețurilor la energie și gaze și susține în continuare reglementarea pieței energiei. „PSD a propus încă de anul trecut soluția reglementării prețului pentru o perioadă determinată de timp, dar PNL s-a opus, alegând varianta subvenționării în condițiile unui deficit bugetar în creștere. După pierderea unui an în care datoria publică a crescut pentru a susține această compensare aleasă de ministrul energiei, ajungem la concluzia că propunerea PSD este singura în măsură să stopeze prețurile care deja nu mai au nicio justificare economică”, a afirmat Mihai Weber în comunicatul PSD.

Social-democratul a mai transmis că reglementarea prețului la energie a fost adoptată și de alte țări și că au fost alese și „alte măsuri alternative care să calmeze haosul impus de anumiți jucători de pe piață”. Întrucât se apropie toamna, partidul condus de Marcel Ciolacu i-a cerut lui Virgil Popescu, prin vocea deputatului Weber, să vină urgent cu soluții în criza energetică. „Îi cer imperativ domnului ministru al energiei să se trezească și să vină urgent cu soluții care să oprească și să descurajeze creșterea nejustificată a prețurilor la energie și gaze”, a afirmat Weber.

Acesta este un nou atac lansat de PSD la adresa ministrului PNL al energiei, al doilea numai în această lună. Comunicatul vine înaintea noii ședințe de coaliție PSD-PNL-UDMR, programată zilele viitoare, și la o zi după ce ANRE şi Ministerul Energiei au transmis informările solicitate de premierul Nicolae Ciucă privind situaţia pieţei de energie şi strategiile de investiţii. Ce înseamnă reglementarea cerută de PSD Reglementarea prețurilor înseamnă că producătorii sunt obligați să vândă furnizorilor o cantitate de energie electrică la un preț impus de stat, cu un profit minim și reglementat, iar la rândul lor, furnizorii trebuie să vândă clienților energia tot la un preț reglementat. În România au fost prețuri reglementate la energie pentru populație până la 1 ianuarie 2021. Din acel moment, piaţa energiei electrice s-a liberalizat.

Cât plătesc acum românii la energie și gaze Guvernul condus de Nicolae Ciucă a prelungit în luna martie, timp de un an, plafonarea prețurilor la energie. Ordonanţa de Urgenţă a fost aprobată de Guvern pe 18 martie, iar noile măsuri sunt valabile în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023.

Plafonarea prețurilor la energie electrică pentru clienții casnici se face în funcție de cantitatea consumată în 2021, astfel:

  • maximum 0,68 de lei/kWh, TVA inclusă, pentru românii care au avut în 2021 un consum lunar sub 100 KWh
  • maximum 0,8 lei/kWh, TVA inclusă, pentru românii care au avut în 2021 un consum lunar între 100 kWh și 300 kWh inclusiv

maximum 1 leu/kWh, TVA inclusă, pentru clienții noncasnici.

La gaze nu mai există un plafon în funcție de consum, iar prețurile sunt următoarele:

  • maximum 0,31 de lei/kWh, cu TVA inclusă, pentru populație
  • maximum 0,37 de lei/kWh, cu TVA inclusă, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze în 2021, la locul de consum, a fost de cel mult 50.000 mWh.