Propunere legislativă AUR: proprietarii ar putea să plătească mai puțin pentru reabilitarea blocurilor. Proiectul, ținut în sertarele comisiilor din Camera Deputaților

Proprietarii ar putea să plătească mai puțin pentru reabilitarea blocuri, o măsură binevenită ținând cont de actualul context economic. Astfel, românii ar avea facturi mult mai mici la utilități – AUR a depus un proiect de lege în acest sens, însă acesta este ținut în sertarele comisiilor din Camera Deputaților. De mai bine de 8 luni, inițiativa AUR este înscrisă pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, sub rezerva depunerii raportului. Deși este o lege utilă și aplicabilă, coaliția PSD-PNL-UDMR tărăgănează întreg procesul.

La nivel național, peste 17.000 de blocuri ar avea nevoie de reabilitare în vederea creșterii performanţei energetice – potrivit unui studiu realizat pentru Asociația Generala a Inginerilor din Romania (AGIR), consumul de căldură în România este de patru ori mai mare pentru un apartament de două camere față de un apartament de patru camere în Germania.

Legea în vigoare prevede o cotă substanţială de participare a asociaţiilor de proprietari la finanţarea Iucrărilor de izolare termică, cotă pe care, în actualul context economic, acestea nu o pot asigura. De asemenea, deși există posibilitatea ca beneficiarii să primească finanţare suplimentară din bugetele locale, nu există cadrul legal de aplicare a unei astfel de prevederi, fapt ce a făcut imposibilă punerea In practică a unor măsuri de sprijin financiar pentru asociaţiile de proprietari cu resurse financiare insuficiente.

Ce prevede proiectul propus de AUR?

Proiectul de lege AUR pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe propune următoarele modificări:

posibilitatea ca autoritățile administrației publice locale să poată aproba prin hotărâre a consiliilor locale, respectiv ale consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, preluarea unei părți din cota de contribuție a asociației de proprietari/proprietarilor, cu respectarea unei cote de contribuție a asociației de proprietari/proprietari de cel mult 1%;
posibilitatea ca recuperarea sumelor avansate în contul cotei asociației de proprietari din bugetele locale pentru finanțarea cheltuielilor aferente executării lucrărilor de intervenție să nu se mai realizeze în situația în care autoritățile administrației publice locale aprobă prin hotărâre a consiliilor locale, respectiv ale consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, după caz, preluarea unei părți din această cotă.