Propaganda rusă, în ofensivă: România este inclusă pe o listă de țări care „ar putea dispărea”

Un portal cu sediul în Liban care răspândește teorii ale conspirației și propaganda Moscovei include România pe o listă a țărilor care „ar putea dispărea”, alături de Polonia, Lituania și Finlanda, în cadrul unui conflict „prin interpuși” între Rusia și Occident.

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina – numit în articol „operațiune militară specială”, exact cum susține Kremlinul – este începutul „contraofensivei” împotriva „lumii atlantice conduse de Statele Unite”, începe autorul.

Continuând în acord cu narativul propagandei ruse, acesta susține că evenimentele din Ucraina fac parte dintr-un război „prin interpuși” între Rusia și Statele Unite care se va prelungi odată cu înfrângerea țării vecine.

Cu toate că Rusia a declanșat războiul din Ucraina, autorul ține isonul propagandei de la Moscova și dă vina pe Statele Unite de izbucnirea celui mai sângeros conflict militar din Europa de la cea de-a doua conflagrație mondială încoace.

Articolul insinuează că Rusia va învinge într-o zi în Ucraina, iar războiul va continua, de asemenea „din cauza” Statelor Unite, în alte țări europene, care „ar putea dispărea”. Cele patru state europene sunt, în ordinea autorului, Polonia, Lituania, România și Finlanda. La fel ca Ucraina, toate cele patru țări sunt descrise în mod negativ, fără niciun drept de a decide singure pentru ele și provocatoare, în timp ce Rusia este prezentantă ca o forță „îndreptățită” și „capabilă” să respingă „activele militare ale Occidentului departe de frontierele sale”.

Polonia „reia legătura cu vechii ei demoni de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial și este foarte excitată de ideea unui război cu Rusia. Desigur, liderii săi nu sunt chiar nebuni pentru a intra singuri în luptă. Dar ideea unei coaliții occidentale împotriva Rusiei pare să-i tenteze”, scrie autorul, reluând teza Moscovei precum că Varșovia este vinovată de faptul că a fost împărțită în două de Stalin și Hitler.

Articolul continuă cu o altă teză a Moscovei, și anume că Statele Unite ar incita Polonia la război, apoi ar lăsa-o pradă Rusiei. „Prezicem că nu va avea loc o invazie terestră (…). Rușii s-ar limita să-și întoarcă vecinii belicoși în secolul XIX distrugându-le toată infrastructura”, scrie el.

„Spre deosebire de Polonia, care poate fi tentată să de o confruntare militară cu Rusia, Lituania nu reprezintă o provocare pentru Moscova. Dar Lituania are tendința să ia decizii provocatoare care ar putea forța în cele din urmă ursul rus să zdrobească această fostă posesiune a Imperiului Rus”, continuă autorul, susținând că Lituania există ca stat datorită Rusiei.

România este catalogată drept „o altă țară mică pe care Statele Unite plănuiesc să o folosească pe post de berbec împotriva Rusiei”. Autorul susține că România prezintă „câteva amenințări” pentru Rusia. Prima așa-zisă amenințare ar fi că ar putea servi „ca bază” pentru „armatele NATO care vor intra în Ucraina și vor fi detașate la Odesa pentru a-i împiedica pe ruși să elibereze acel oraș”. O teorie absolut ridicolă, dar convenabilă Moscovei. A doua așa-zisa amenințare ar fi spre Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă din estul Republicii Moldova, unde Bucureștiul ar putea ataca împins de Statele Unite, situație în care garnizoana rusă de acolo nu ar avea nicio șansă. Autorul reia astfel o veche acuzație a Tiraspolului și Moscovei, care susțin încă de la obținerea independenței Republicii Moldova, în 1991, că Bucureștiul ar urmări să atace Transnistria. Această acuzație este lansată în mod intenționat, având ca rol menținerea trupelor rusești în zonă și inventarea unui pretext în cazul în care Rusia ar putea avea vreodată puterea militară să atace un stat membru NATO. Dacă Polonia ar fi trimisă în secolul XIX, România ar putea ajunge în Evul Mediu în urma bombardemenelor rusești, anticipează autorul articolului.

„Finlanda, la fel ca Ucraina, este una dintre țările care nu pot exista fără aprobarea Rusiei. Această țară, cu o graniță care se întinde pe peste 1300 kilometri, este o parte integrantă a strategiei Statelor Unite de a încercui Rusia. (…) În 1948, Finlanda și URSS au semnat un acord în care prima și-a văzut suveranitatea, iar cea din urmă și-a văzut securitatea. Finlanda intenționează să încalce acest acord (…). În funcție de evoluția evenimentelor (locația bazelor, lansatoare de rachete), Rusia își rezervă dreptul de a reacționa până la dizolvarea acestui stat nordic”, mai scrie obscurul autor.

Articolul, preluat pe Reseau International, a fost preluat de pravda.ru, unul dintre instrumentele de propagandă ale regimului actual din Rusia.

Reseau International este un portal cu sediul în Liban care publică răspândește teorii ale conspirației și propaganda Moscovei pe teme de afaceri internaționale.