Proiect de lege AUR: Medicina de urgență ar putea trece în coordonarea Ministerului Sănătății. Sorin Mateescu: Un pas important pentru sistemul de sănătate

Medicina de urgență ar putea trece în coordonarea Ministerului Sănătății, dacă propunerea legislativă a Alianței pentru Unirea Românilor va fi adoptată ca lege. Proiectul a primit aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ, iar odată cu începerea sesiunii parlamentare, va fi supus dezbaterii în comisiile de specialitate.

Proiectul de lege vizează reorganizarea sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă, iar autoritatea care va asigura coordonarea operațională și controlul integral va fi Ministerul Sănătății. În prezent, această ramură a sistemului de sănătate se află sub coordonarea Ministerului de Interne.

Senatorul AUR Sorin Mateescu, unul dintre inițiatorii proiectului, a explicat că acesta este un pas deosebit de important deoarece modul în care funcționează acest sistem și-a dovedit ineficiența, exemple în acest sens fiind intervenția în cazul Colectiv și gestionarea pandemiei de Covid-19. . Modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății va oferi românilor acces la servicii medicale integrate și de calitate, a subliniat acesta.

Este imperios ca medicina de urgență să iasă de sub coordonarea MAI, care nu are atribuții de ordin medical și să intre în subordinea Ministerului Sănătății, singura autoritate competentă în domeniul medical şi sănătate publică, subliniază inițiatorii.

„Atribuirea unor competenţe jurisdicţionale şi implicit profesionale din sfera medicală, unei structuri operaţionale (Departament pentru Situaţii de Urgenţă) fără personalitate juridică din cadrul Ministerutui Afacerilor Interne, constituie o imixtiune în competenţa şi atribuţiile Ministerului Sănătăţii, cu atingere directă asupra atribuţiilor şi competenţelor profesioniştilor în domeniul medical, a căror activitate profesională este astfel coordonată, într-un mod neprincipial, de o terţă instituţie lipsită de orice competenţă in sfera medicală sau a sănătăţii publice”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Totodată, proiectul AUR prevede încă o modificare importantă: personalul paramedical agreat/angajat în echipele de intervenție pentru urgențele medicale va răspunde pentru cazuri de malpraxis.