Procuror german: „Cherecheș a refuzat extrădarea rapidă, a ridicat obiecții”. Când ar putea ajunge fostul primar în România

Cătălin Cherecheș, aflat în arest în Germania, a refuzat extrădarea simplificată, care ar fi durat în jur de 10 zile. Astfel, procedura extrădării s-ar putea prelungi cu cel puțin patru, șase săptămâni. În exclusivitate pentru Digi24, Florian Weinzierl, purtător de cuvânt la Procuratura generală München, a spus că fostul primar „a ridicat obiecții” cu privire la extrădarea sa, conform DIGI24.ro.

Extrădarea rapidă însemna că în termen de 10 zile de când el își dădea acordul, polițiștii din România ar fi mers în Germania și l-ar fi escortat către casă, într-un penitenciar din România, pentr a-și ispăși pedeapsa de cinci de închisoare, a explicat Corina Matlinschi, jurnalist Digi24. Cherecheș a refuzat însă această extrădare. Înseamnă că procesul se va prelungi cu cel puțin 4, 6 săptămâni, potrivit procuraturii din Germania. După arestare, fostul primar al municpiului Baia Mare a avut un avocat din oficiu și un translator. El își poate angaja un apărător, și cu siguranță o va face.

Florian Weinzierl, purtător de cuvânt la Procuratura generală München, spune, într-o declarație pentru Digi24, că legea germană permitea extrădarea rapidă a lui Cătălin Cherecheș. Fostul edil însă a refuzat această variantă. Magistratul german a spus care este și explicația pentru care Cherecheș, avea urme de lovituri și sânge pe față.

Când ar putea ajunge Cherecheș în România

Corina Matlinschi, jurnalist Digi24: Care ar fi explicația pentru acele lovituri pe care le-am văzut în fotografia făcută după capturare. Ce înseamnă că s-a folosit forța?

Florian Weinzierl, purtător de cuvânt la Procuratura generală München: Plecăm de la premisa, pe baza informațiilor care ne-au fost furnizate de poliție, că persoana urmărită a suferit răni în timpul arestării. Așadar, imaginile cu urme de sânge sunt, din câte știm noi, imaginile făcute imediat după arestare.

Persoana urmărită penal a declarat că intenționează să se apere împotriva extrădării și că va ridica obiecții. Dar va trebui să așteptăm și să vedem ce se va prezenta în cadrul procedurilor judiciare în fața Tribunalului Regional Superior din München.

Corina Matlinschi: Ne puteți spune dacă se face vreo anchetă în Germania cu privire la persoana care l-a ajutat pe Cătălin Cherecheș să fugă, în speță mătușa lui, care era împreună cu el în momentul arestării?

Florian Weinzierl: Conform legii germane, ajutorul dat unui fugar nu este o infracțiune. Acest lucru este diferit în alte țări europene. Din acest motiv, în prezent nu avem dovezi care să indice infracțiuni penale.

Corina Matlinschi: Condamnații români de obicei fugeau în Italia iar instanțele de acolo refuzau extrădarea. Care este practica în Germania?

Florian Weinzierl: De principiu, legea prevede că procedurile de extrădare trebuie să se desfășoare rapid. Acest lucru este normal pentru persoanele care se află în custodie. Cooperarea și comunicarea cu autoritățile române sunt foarte bune și este o practică de mulți ani. În acest sens, nu îmi fac griji că, în cazul în care sunt necesare informații suplimentare, le vom primi rapid din partea autorităților române.