Prețurile alimentelor au explodat! Acestea s-au scumpit cu peste 43% de la începutul anului

Trebuie să ne pregătim pentru creşteri de preţuri la mâncare cu efecte apocaliptice. Sunt avetismentele tot mai multor oficiali europeni, după ce alimentate de inflaţie, pandemie şi război, preţurile alimentelor esențiale au crescut cu peste 43%.

Libertatea a analizat prețurile produselor alimentare esențiale, pe care românii le cumpără în fiecare lună de la magazin. Am fost alese 30 de produse achiziționate în luna ianuarie 2022 de la un supermarket important din România. Aceleași produse, de la aceleași firme și de la același magazin, le-am analizat la mijlocul lunii august. Concluzia: factura totală a crescut cu mult peste inflație.

Prețurile continuă să crească în România. Fie că vorbim de produsele pe care le cumpărăm din magazin sau dacă ne referim la serviciile pe care le consumăm în fiecare zi. Și pentru că din teama că prețurile vor exploda și mai mult, românii au luat cu asalt marile magazine pentru a cumpără ulei, zahăr, făină sau mălai. Principalii jucători au impus limite de achiziție, dar chiar și așa rafturile magazinelor s-au golit.

Analiza prețurilor ianuarie vs august

Pentru a vedea mai exact cu cât s-au majorat prețurile unui coș de cumpărături în primele 8 luni ale acestui an, Libertatea a ales un supermarket cunoscut pentru a face această analiză. Am ales 30 de produse cu prețurile lor din luna ianuarie 2022. Prețurile de raft, nu cele din promoțiile supermarketului respectiv. Acum, la mijloc de august am folosit aceleași produse, de la același producător și din același magazin pentru a vedea care este diferența în lei ce dispare din portofelele românilor.

Cafeaua s-a scumpit cel mai mult în primele 8 luni

Dacă în ianuarie pentru mălai, făină, zahăr, orez și ulei plăteam 26,3 lei, acum trebuie să scoatem din buzunar 38,51 de lei. O creștere de 12,21 de lei pentru doar cinci produse, adică 46% mai mult.

Trecem la nivelul următor. În ianuarie, cumpăram un pachet de cafea, o bucată de 200 de grame de cașcaval, o sticlă de lapte și un kilogram de carne tocată de porc cu 31,16 lei. După 8 luni, aceleași produse au ajuns să coste 54,49 de lei. O creștere de 23,33 de lei, deci o majorare de 75%!

Prețurile au explodat și pentru fructe și legumele

Am ales câte un kilogram de mere, portocale, lămâi, apoi mazăre, fasole și cartofi. În ianuarie, toate aceste produse ne costau 23,83 de lei. Acum costă 58,15 lei. O majorare cu 34,32 de lei, plus 144%! Scumpire de 43% pentru toate cele 30 de produse

În total, dacă pentru cele 30 de produse în luna ianuarie trebuia să plătim la casă 196,78 de lei, aceleași produse ne costă acum 284,15 lei. O creștere de 87,37 de lei, ceea ce reprezintă o mărire de 42,94%. Din cele 30 de produse cumpărate în ianuarie și în august cea mai mare creștere a avut-o cafeaua (7,41 de lei în plus), carnea tocată de porc (+ 6,91 de lei), mazărea (+ 6,21 de lei), portocalele (+ 6 lei) și cașcavalul (+ 5,71 de lei).

Cele mai mici majorări le-am întâlnit la făină (0,3 lei în plus), iaurt (+ 0,38), pateu de porc (+ 0,60), muștar (+ 0,66) sau ceapă (+ 1).

Cum se explică diferența mare față de inflația de 15% După cum se vede, coșul produselor depășește de departe rata inflației, calculată în luna iulie la 14,96%.

„Statistica ce stă la baza calculării ratei inflației este la nivel de țară și trebuie să cuprindă bunurile și serviciile naționale. Ei aleg un eșantion care cuprinde și bunuri care nu sunt folosite de orice cetățean obișnuit. De exemplu, serviciile aeriene. Dar în ce privește coșul zilnic, asta este problema cetățeanului obișnuit, fiecare mănâncă zilnic. Ceea ce ne interesează e mâncarea, apa, utilitățile. Pe orice cetățean acestea îl dor cel mai mult”, arată Analistul financiar Adrian Bența.