Pensionarii români se împrumută la CAR pentru masa de Paște: ”Altfel cum să mai putem face și noi câte ceva?”

Creșterea prețurilor din ultimele luni îi obligă pe mulți dintre pensionarii României să facă împrumuturi la Casa de Ajutor Reciproc (CAR) pentru a putea pune pe masa de Paște mâncărurile tradiționale.

Este o realitate tristă, în ultimă instanță, cu atât mai mult cu cât nu mai puțin de 1,14 milioane de români trăiesc din pensia minimă de 1.125 lei.

Joi, 13 aprilie, a fost aglomerație la ghișeele Casei de Ajutor Reciproc ”Omenia” (CARP), find ultima zi în care vârstnicii au mai putut să obțină un împrumut înaintea zilei de Paște. Chiar dacă posibilitățile materiale sunt reduse, pensionarii nu pot trece cu indiferență peste masa de Paște, încercând să facă în așa fel încât tradiția să fie respectată și în acest an.

Doamna Mimi a făcut un împrumut de 6.000 de lei, iar soțul ei a semnat în calitate de garant, pentru că așa prevede legea în cazul unor împrumuturi mai mari.

”Am luat mai mult ca să am o rată mai mică și să ne mai rămână bani din pensie lunar”, a explicat doamna Mimi – pensionară din 2009, după ce a lucrat la Spitalul Elias, în secția Neurologie – și, atât ea, cât și soțul său, vor plăti câte 360 de lei pe lună în următorii doi ani.

Nu s-ar descurca fără împrumuturile de la CAR
Cei doi soți recunosc că nu ar reuși să se descurce de pe o zi pe alta fără aceste împrumuturi de la CAR, pensiile fiind insuficiente într-o perioadă în care prețurile au crescut constant.

După ce au început să cotizeze la CAR încă din anul 2016, soții au intrat într-un adevărat ”carusel al împrumuturilor”, argumentând că pensiile nu ajung decât pentru medicamente, utilități și mâncare.

”Ieri am luat pensia, am rămas cu 200 de lei. Cum terminăm cu un împrumut, iară facem altul. Altfel cum să mai putem face și noi câte ceva? Pensiile ne ajung doar să plătim medicamentele, mâncarea și utilitățile, că au ajuns facturile la 700 de lei pe lună”, a explicat doamna Mimi.

În România funcționează 121 de CARP-uri. La Omenia sunt înscriși cei mai mulți – 46.000 de pensionari –, în vreme ce celelalte au membri cotizanți între 1.000 și 40.000.