Parlamentarii AUR de Iași condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov: a fost o crimă la adresa umanității, iar noi trăim și astăzi gravele consecințe

Deputații AUR de Iași, Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță, alături de deputatul AUR pentru Diaspora, Boris Volosatîi și membrii filialei județene AUR Iași au participat la Consiliul Național al Reîntregirii-Reîntrunire, care a avut loc în sala „Iustin Moisescu” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. În cadrul evenimentului, care a avut tema ,,Pactul Ribbentrop-Molotov, consecințele și căile de lichidare a acestora pentru România”, deputații AUR au condamnat actul care a despărțit Basarabia de România.

Anul acesta s-au împlinit 83 de ani de la Pactul Ribbentrop-Molotov, cunoscut și ca Pactul Stalin-Hitler, un tratat de neagresiune încheiat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă, semnat la Moscova de șeful guvernului și ministrul de externe a URSS Viaceslav Molotov și ministrul de externe german Joachim von Ribbentrop, în prezența lui Iosif Stalin.

,,Se împlinesc 83 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, iar datoria noastră este de a aduce un omagiu memoriei tuturor celor care au luat parte la ororile regimurilor totalitare. În această zi, în 1939, a fost condamnată întreaga umanitate, iar acel act a fost o conspirație criminală”, a declarat deputatul AUR de Iași Mihail Albișteanu.

Pactul a împărțit Europa în sfere de influență sovietică și nazistă, care a declanșat Al Doilea Război Mondial și a condamnat jumătate din Europa la decenii de suferință. Documentul cuprindea trei clauze, respectiv împărţirea Finlandei şi a celor trei state baltice (Lituania, Letonia, Estonia), o clauză privind Polonia, ce prevede inclusiv posibila ei dispariţie ca stat independent, şi una privind Basarabia.

,,Tratatul de neagresiune dintre Germania şi Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, cunoscut sub numele de „Pactul Ribbentrop–Molotov”, semnat Ia Moscova, la 23 august 1939, au generat conflicte, suferinţe, drame şi destabilizarea situaţiei politico-militare din Europa, de la Golful Finic până la Marea Neagră. Totodată, a afectat direct populaţia şi teritoriile Basarabiei, nordului Bucovinei şi Herţei, străvechi teritorii româneşti. Această înţelegere, expresie a politicii arogante de dictat şi dispreţ faţă de soarta şi viaţa altor popoare, faţă de normele de convieţuire a naţiunilor civilizate, a avut consecinţe care, din păcate, mai dăinuie şi astăzi”, a declarat deputatul AUR de Iași Cristian Ivănuță.

În 2008, Parlamentul European a declarat ziua de 23 august drept Ziua Europeană de comemorare a victimelor stalinismului și nazismului.

Iar în 2019, Parlamentul European a votat adoptarea unei rezoluții prin care UE condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov încheiat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă.