Opinia profesoarei Cristina Tunegaru despre respectul elevilor
Profesoara Cristina Tunegaru a luat zece la titularizare în 2017 și de atunci predă la o școală din Comuna Petrăchioaia, la 25 de kilometri de București. În plus, susține și ore online gratuite pentru elevii care au evaluarea națională la sfârșitul clasei a VIII-a.
În opinia acesteia, „Cred că e o nevoie uriașă să fim alături de acești copii, cu mintea și sufletul deschise la orice întrebare. Când copiii au încredere în ei și nu se mai tem de limba română, este una dintre cele mai mari reușite ale unui profesor”.
-Ce înseamnă respectul pentru tine ca profesor?
Cristina Tunegaru: Respectul pentru mine este strâns legat și de valori și de persoane. Nu pot disocia respectul de libertate, onestitate sau adevăr. Respectul are întotdeauna două fațete – ceea ce primim și ceea ce oferim – iar oamenii tind să ofere ceea ce primesc. Cu toate acestea, ca educator, cred că rolul meu uneori presupune să ofer respect și să transmit o atitudine respectuoasă față de școală, învățare, lectură, să fiu demnă chiar dacă uneori sunt pusă în situații dificile.
În școală, respectul pentru mine înseamnă să îi tratez pe elevi și părinți cu respect, să-i ascult, să nu-i pun niciodată în situații dificile, să mă străduiesc să îi înțeleg, să mă asigur că fac tot ceea ce îmi stă în putință pentru a fi un învățător în sensul clasic al termenului. Ca profesor de limba română, eu nu transmit cunoștințe, informații – așa cum în mod eronat este încă crezut în societate – ci încerc să formez atitudini, deprinderi de viață, să conving, să cuceresc mințile extrem de capabile și creative ale elevilor, să insuflu iubirea pentru lectură.
Aș vrea să vă povestesc scurt o întâmplare. De curând, la una dintre orele de lectură,
» Aflați mai multe informații aici.