Navă militară rusă în Marea Neagră, la limita de nord a Zonei Economice Exclusive a României. Deviază sau oprește nave comerciale

Ministerul Apărării din România informează că o navă militară rusă, care se află în apele internaționale ale Mării Negre, la limita de nord a Zonei Economice Exclusive a României (în afara acestei zone), deviază sau oprește navele comerciale aflate în marș către porturile ucrainene.

„Din datele de monitorizare obținute de structurile Forțelor Navale Române, rezultă că o navă militară rusă care se află în apele internaționale ale Mării Negre, la limita de nord a Zonei Economice Exclusive a României (în afara acestei zone), deviază sau oprește navele comerciale aflate în marș către porturile ucrainene”, transmite MApN.

„Nu confirmăm informațiile referitoare la o posibilă agresiune rusească în zona Insulei Șerpilor”, mai precizează MApN.

Pentru „corecta înţelegere a situaţiei”, Instituţia face câteva precizări suplimentare cu privire la regimul juridic al mării teritoriale şi al zonei economice exclusive.

  • Marea teritorială a României cuprinde fâșia de mare adiacentă țărmului ori, după caz, apelor maritime interioare, având lățimea de 12 mile marine (22.224 m), măsurată de la liniile de bază.
  • Limitele exterioare și laterale ale mării teritoriale, stabilite conform prevederilor art. 2 și 3, constituie frontiera de stat maritimă a României.
  • Zona contiguă a României este fâșia de mare adiacentă mării teritoriale care se întinde spre largul mării până la distanța de 24 mile marine, măsurată de la liniile de bază stabilite în art. 2.
  • În zona sa contiguă, România exercită controlul pentru prevenirea și reprimarea încălcărilor, pe teritoriul său, ale legilor și reglementărilor sale din domeniul vamal, fiscal, sanitar și al trecerii frontierei de stat.
  • Zona economică exclusivă a României este instituită în spațiul marin al țărmului românesc la Marea Neagră, situat dincolo de limita apelor mării teritoriale și adiacent acestora, în care România își exercită drepturi suverane și jurisdicția asupra resurselor naturale ale fundului mării,

 » Aflați mai multe informații aici.