Mihail Albișteanu, deputat AUR: Guvernul tratează fermierii și transportatorii cu dispreț. PNL și PSD au îndatorat țara și acum se supun directivelor de la Bruxelles

Deputatul AUR Mihail Albișteanu a avut o intervenție la postul Global News pe tema protestelor ce au loc în țară. Transportatorii și agricultorii au ieșit în stradă pentru a-și striga nemulțumirile – fermierii protestează din cauza faptului că statul a permis cerealelor din Ucraina să ajungă pe piața românească, în timp ce transportatorii se plâng de taxele din ce în ce mai mari. Ambele categorii critică guvernanți pentru că nu au sprijinit în niciun fel antreprenorii români.

Mihail Albișteanu a afirmat că o explicație pentru aceste mișcări, care au loc inclusiv în alte state din Uniunea Europeană, este aceea că guvernele naționale nu mai apără interesele popoarelor, ci urmăresc interese obscure. Deputatul a amintit că birocrații de la Bruxelles și-au făcut un scop din distrugerea agriculturii, sub pretextul încălzirii încălzirii globale.

În ceea ce privește situația din România, deputatul a afirmat că „protestul era de așteptat, pentru că situația în agricultură trenează de ceva vreme”. Agricultorii au fost grav afectați de invazia cerealelor ieftine din Ucraina și de blocarea Portului Constanța. În plus, Guvernul nu plătește la timp subvențiile către agricultori. Pe de altă parte, transportatorii sunt nemulțumiți și de faptul că, prin intrarea parțială în Schengen (fără componenta terestră), sunt nevoiți să piardă timp la graniță.

În opinia sa, modul în care reprezentanții Guvernului îi tratează pe protestatari denotă lipsă de interes. Fermierii și transportatorii sunt sfidați, li se pun piedici pentru a nu ajunge în Piața Victoriei, iar de la discuții lipsesc atât premierul Marcel Ciolacu, cât și ministrul Sorin Grindeanu, din cauză că participau la o premieră de film.

„Este un protest spontan, este un protest care era de așteptat, pentru că situația în agricultură trenează de ceva vreme. Este situația din Ucraina, care i-a afectat foarte mult pe fermierii români în cursul anului trecut, cum ar fi cerealele ucrainene care ne-au invadat piața, nefiind conforme cu normelor Uniunii Europene. De asemenea, blocarea terminalelor din Portul Constanța – am înțeles că acum aceste terminale nu sunt efectiv în posesia statului român, ci sunt aparțin altor entități. Mai avem și situația cu spațiul Schengen, care este o chestiune particulară pentru noi, pentru români și bulgari. Vom intra în martie cu frontierele aeriene și maritime, ceea ce este efectiv bătaie de joc, iar transportatorii români vor continua să facă coadă la graniță. Practic, nu intrăm în spațiul Schengen cu ceea ce conta cu adevărat, cu frontierele terestre.

Deci avem deja două probleme, la care se adaugă faptul că Guvernul nu plătește la timp subvențiile către agricultori. (…) Am înțeles că delegația pe care au trimis transportatorii a fost primită în mod absolut ciudat de ministrul Agriculturii – domnul Grindeanu, ministrul Transporturilor, și domnul premier erau la o premieră de film, complet dezinteres, bătaie de joc. Fermierii sunt persiflați, ținuți în frig o noapte întreagă la marginea Capitalei, nu sunt primiți la discuții. Dacă nici măcar nu îi primești ca să afli ce doresc, să vezi ce se poate rezolva, nu pot găsi un alt cuvânt decât dispreț care să caracterizeze atitudinea miniștrilor din Guvernul României”, a declarat deputatul.

Întrebat care vor fi urmările acestor proteste în plan economic, Mihail Albișteanu a afirmat că impactul va fi unul negativ, pentru că va duce la creșterea prețurilor. „Produsele vor fi mai greu de găsit și până la urmă vor fi foarte mulți fermieri care vor renunța și vor căuta să facă altceva în străinătate. România are un pământ arabil foarte bun și care ar putea fără probleme să hrănească 80 de milioane de oameni – vorbim de produse ecologice de bună calitate, dar nu se dorește acest lucru. Se dorește ca România să și piardă tot pământul agricol, să fie înlocuite de pajiști – poate de fabrici de panouri solare, că tot trebuie renunțăm la cărbune și să trecem pe panouri solare, pajiști de eoliene. Nu știu ce vor să facă, dar în orice caz să nu mai producem nimic și să fim complet la mâna lor. Să mâncăm plasticul pe care ni-l dau ei și toate porcăriile pe care ni le bagă în magazine. Pentru asta trebuie să dispară complet micul producător și mica producție și omul să nu mai aibă independența lui alimentară”, a mai spus deputatul.

Parlamentarul ieșean a mai spus că lipsa de reacție a guvernanților se poate explica și prin faptul că au reușit să îndatoreze țara și atunci sunt nevoiți să se supună directivelor de la Bruxelles.