Măsurile pe care Executivul intenționează să le ia pentru a diminua cheltuielile publice și a acoperi deficitul bugetar
Reducerea cu 30 la sută a posturilor de secretari de stat, consilieri și subsecretari de stat, desființarea pozițiilor vacante pentru aceste funcții, vouchere de vacanță pentru cei care au salarii sub 8 mii de lei brut sau sporuri plafonate pentru condiții de muncă – sunt câteva din măsurile pe care Executivul intenționează să le ia pentru a diminua cheltuielile publice și a acoperi deficitul bugetar, ajuns deja la 45 de miliarde de lei.
Potrivit unui draft de ordonanță de urgență, statul urmează să descentralizeze și regionalizeze serviciile publice. Rezultatul trebuie să fie reducerea cu cel puțin 15 procente a numprului de personal pentru funcțiile de conducere și execuție.
De la 1 ianuarie 2024 serviciile publice din coordonarea unor autorități central se vor transfera în coordonarea autorităților județene. Aici intră direcțiile județete de familie și tineret, cele de sport sau casele elevilor.
Tot de anul viitor, anumite servicii publice se regionalizează: printre ele direcțiile de sănătate publică, cele pentru agricultură sau de cultură.
Cât privește voucherele de vacanță, acestea vor fi acordate – din ianuarie 2024 până la 31 decembrie 2026 – doar celor cu venituri nete de până la 8 mii de lei, dar valoarea lor crește la 1.600 de lei.
La capitolul sporuri, funcționarii publici mai pot primi spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare de până la 15 la sută din salariul de bază – dar nu mai mare de o mie de lei brut/lună.
Abonamentele telefonice nu pot fi mai mari de 25 de lei pe lună iar achiziția unui telefon nu poate depăși 500 de lei.
Cât privește achiziția de mașini, acestea nu pot fi mai scumpe de 30 de mii de euro cu TVA.
Cheltuielile cu diurna trebuie să fie de maxim 265 de lei / zi iar cheltuielile cu sponsorizările realizate de operatorii economici nu pot depăși 0,15 la sută din cifra de afaceri a anului precedent.
Ordonanța mai prevede și reducerea cu 50 la sută a numărului consilierilor pentru președinți, vicepreședinți, directori sau instituții din subordinea Parlamentului iar cele de secretary de stat, consilieri și subsecretari de stat se vor reduce cu minim 30 de procente.
Măsurile propuse iau în calcul situația financiară dificilă a României și și imposibilitatea statului de a se încadra într-un deficit de 4,4 la sută, necesar pentru absorbția banilor europeni, se mai arată în draftul ordonanței.