Marius Lulea (AUR): Avem nevoie de bănci românești pentru a susține agricultura și antreprenorii români

Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, a afirmat că pentru ca economia românească să se dezvolte este nevoie de crearea unor bănci românești, care să le ofere atât fermierilor, cât și antreprenorilor locali, credite la dobânzi avantajoase. El a subliniat că băncile actuale practică doar cămătărie.

Tot în sensul sprijinirii antreprenorilor români, AUR vrea să simplifice fiscalitatea, dar și să taxeze corect multinaționalele care extrag profit din România.

„Trebuie să rămână mai mulți bani la dispoziția firmelor românești și a salariaților români. Pentru firmele mici cu o cifră de afaceri până în 5 milioane de euro, AUR propune un impozit simplificat de 2% din cifra de afaceri. În timp ce firmele românești sunt fugărite, cei care au firme știu că sunt blocate conturile la 2 – 3 săptămâni după ce nu v-ați plătit taxele și banii se iau automat de către stat. Să știți că sunt mii de firme de partid care nu își plătesc taxele, nu plătesc TVA-ul, fac deduceri de la stat și ani de zile nu plătesc nimic”, a afirmat Marius Lulea.

AUR vrea să înființeze Banca Agricolă

Sistemul bancar din România nu are drept obiectiv sprijinirea micilor afaceri, ci practică mai degrabă cămătăria: dobânzi incredibil de mari față de alte state.

„Dobânzile din România sunt cele mai mari din Uniunea Europeană. Vorbim de dobânzi cămătărești. Sunt mii de firme care se închid în fiecare lună din cauza acestor credite cu dobândă foarte mare. Sunt mii de firme care sunt executate de către bănci și sunt mii de români executați de bănci.

Asta este cămătărie. De aceea, AUR propune o intervenție mai mare a statului în zona sistemului bancar și trebuie să avem mai multe bănci. Și dacă mediul privat nu a putut să le creeze, va trebui statul să creeze bănci pentru agricultură, Banca Agricolă, Banca pentru Dezvoltare, care să ajute companiile și administrațiile publice și o Bancă Românească pentru Locuințe și Consolidare. Este nevoie ca românii să se crediteze la fel cum se creditează și ceilalți europeni la dobânzi corecte. Și nu trebuie să uităm de românii care sunt dincolo de granițele țării, pentru că avem o Românie dincolo de România și trebuie să îi ajutăm pe acei români să își dezvolte afaceri, chiar și acolo unde se află azi, dacă își doresc acest lucru”, a mai spus prim-vicepreședintele AUR.