Marea Britanie trimite o escadrilă de tancuri Challenger 2 în Ucraina

Marea Britanie va trimite o escadrilă de tancuri Challenger 2 în Ucraina pentru a ajuta la respingerea invaziei rusești, a confirmat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.

„În decembrie, am spus Camerei că elaborez opțiuni pentru a răspunde agresiunii continue a Rusiei într-un mod calibrat și determinat. Astăzi, pot anunța cel mai important pachet militar de până acum pentru a accelera succesul ucrainean. Acesta include o escadrilă de tancuri Challenge 2 cu vehicule blindate de recuperare și reparare, conform Europa Libera.

Vom dona Ucrainei tunuri AS-90. Acesta cuprinde o baterie de opt tunuri de înaltă pregătire și încă două baterii în diferite stadii de pregătire. Pachetul de astăzi reprezintă o „creștere importantă a capacităților ucrainene”, a spus Wallace, citat de The Guardian și Reuters.

Decizia Marii Britanii de a trimite tancuri Challenger 2 în Ucraina este un „răspuns calibrat la agresiunea în creștere a Rusiei și bombardamentele fără discernământ”, a mai spus Wallace.

El a ținut să precizeze că sprijinul internațional pentru Ucraina nu reprezintă „un atac asupra Rusiei sau o agresiune orchestrată de NATO, cu atât mai puțin un război proxy”.

„De la început, președintele Putin a crezut că forțele sale vor fi primite cu brațele deschise, că ucrainenii nu se vor lupta și că sprijinul occidental se va prăbuși. S-a dovedit că a greșit din toate punctele de vedere. Pachetul de astăzi va ajuta la accelerarea încheierii ocupației lui Putin și a brutalității sale și va asigura că în 2023 și ulterior, dacă este necesar, Ucraina își va păstra forța susținută de comunitatea internațională, care este decisă, mai mult ca niciodată, să-l facă pe Putin și invazia sa neprovocată să eșueze.”

Ministerul Apărării a distribuit și un videoclip cu tancul de luptă Challenger 2 care face „ceea ce face cel mai bine”.

Volodimir Zelenski i-a mulțumit lui Wallace, Rishi Sunak și poporului britanic pentru „contribuția puternică la victoria noastră comună asupra tiraniei”, adăugând că tancurile, APC-urile și artileria sunt „exact ceea ce are nevoie Ucraina pentru a-și restabili integritatea teritorială”.

Ce mai include pachetul militar britanic
Sute sute de vehicule blindate și de protecție, inclusiv transportoare de personal Bulldog;
Un pachet de asistență la manevră, care include capacități de breșare a câmpurilor minate și de trecere;
Zeci de „sisteme aeriene fără echipaj” pentru a sprijini artileria;
Alte 100.000 de cartușe de artilerie;
Sute de rachete mai sofisticate, inclusiv Sistemul de rachete cu lansare multiplă ghidată (GMLRS), apărarea aeriană Starstreak, rachete de apărare aeriană cu rază medie de acțiune;
Un pachet de piese de schimb pentru recondiționarea a până la 100 de tancuri ucrainene și vehicule de luptă de infanterie.
Wallace a spus luni în Camera Comunelor că Rusia nu doar că „nu a reușit în mod singular să încalce voința poporului ucrainean”, dar „a reușit să piardă un număr semnificativ de generali și ofițeri de comandă”.

El a anticipat o ofensivă rusească, indiferent care va fi prețul în vieți omenești. Tocmai de aceea, a spus el, aliații Ucrainei trebuie să „accelereze eforturile colective pentru a menține presiunea în mod dramatic, economic și militar” asupra președintelui Vladimir Putin.

Anunțând „cel mai important pachet de luptă până în prezent pentru a accelera succesul ucrainean”, Wallace a spus că Regatul Unit va trimite o escadrilă de tancuri Challenge 2 cu vehicule blindate de recuperare și reparare.

Ben Wallace a ținut să remarce că Rusia folosește munca forțată a condamnaților pentru fabricarea de arme.

Numirea de către Moscova a lui Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General, rus, la conducerea războiului din Ucraina, una din ultimele schimbări majore făcute la conducerea militară a Moscovei reprezintă un „vârf vizibil al unui aisberg de facționism în cadrul comandamentului rus”, le-a spus Wallace parlamentarilor.

El spune că nu există nicio pierdere de impuls din partea comunității internaționale în sprijinul pe care-l acordă Ucrainei în 2023, acum cum spera Putin.

„Din contră. Președintele Putin credea că Occidentul se va plictisi și se va fragmenta. Ucraina continuă să lupte. Departe de a se fragmenta, vestul își accelerează eforturile”, a spus Wallace.

Astfel, Marea Britanie devine prima putere occidentală care aprovizionează Ucraina cu principalele tancuri de luptă, care pot fi folosite pentru a ajuta la antrenarea trupelor sale.

Demersul britanicilor pune presiune și pe Germania, pentru a aproba o livrare de tancuri.

Wallace: pachetul de arme din Regatul Unit „înseamnă că ucrainenii pot trece la expulzarea forțelor rusești”
Wallace a salutat, de asemenea, decizia guvernului francez de a trimite tancuri ușoare de luptă AMX 10-RC în Ucraina, precum și noul pachet de arme al SUA care va include aproximativ 50 de vehicule de luptă Bradley.

Aceste contribuții sunt „importante în sine”, dar reprezintă o parte a unui efort internațional care „transmite în mod colectiv un efect multiplicator de forță”, a spus el.

„Înseamnă că [ucrainenii] pot trece de la existență la expulzarea forțelor rusești de pe pământul ucrainean. Președintele Putin nu poate câștiga, dar este la fel de sigur că poate continua să provoace această violență neplăcută și suferință umană până când forțele sale sunt expulzate din pozițiile lor defensive și expulzate din țară”, a spus Wallace în plenul Camerei Comunelor.

Marea Britanie cere Germaniei să permită furnizarea de tancuri Leopard pentru Ucraina
Ministrul britanic al apărării a cerut Germaniei să permită furnizarea de tancuri Leopard Ucrainei și a spus că această mișcare ar putea debloca sprijinul altor națiuni.

Berlinul este sub presiune să aprobe o creștere a sprijinului militar internațional pentru Kiev, permițând exportul tancurilor de luptă Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina.

Germania a rezistat până acum, spunând că tancurile occidentale ar trebui să fie furnizate Ucrainei numai dacă există un acord între principalii aliați ai Kievului, în special SUA.

„S-a spus că, evident, Polonia este foarte dornică să doneze niște Leoparzi, la fel ca Finlanda. Toate acestea se bazează în prezent pe deciziile guvernului german: nu doar dacă germanii își vor furniza propriile [tancuri] Leopard, ci și dacă vor acorda sau nu permisiunea altora [să o facă]. I-aș îndemna pe colegii mei germani să facă asta.”

Ministrul finlandez al apărării, Mikko Savola, a declarat luni că poziția Finlandei privind trimiterea de tancuri Leopard în Ucraina depinde de conducerea Germaniei, după ce președintele Sauli Niinisto a declarat că Finlanda ar putea dona Ucrainei un număr mic de tancuri Leopard 2 dacă un grup mai larg de națiuni europene ar decide să facă același lucru.

„Depinde foarte mult de conducerea Germaniei cum acționăm cu aceste tancuri Leopard. Acestea necesită un permis de export german și, în plus, industria germană de apărare are un rol foarte important în acest sens, în modul în care pot fi obținute echipamente substitutive”, a declarat Savola pentru Reuters.​

Joi, vicecancelarul Germaniei Robert Habeck a spus că Berlinul nu ar trebui să stea în calea țărilor care doresc să trimită tancuri Leopard în Ucraina. Acest lucru ar da undă verde unor țări precum Polonia, care a spus că dorește să facă un astfel de pas ca parte a unei coaliții.

Într-o convorbire pe care a avut-o sâmbătă cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, premierul britanic Rishi Sunak a confirmat pentru prima dată că intenția Marii Britanii a fost de a furniza un număr mic de tancuri Challenger 2 Kievului.

După convorbirea telefonică, un purtător de cuvânt al premierului a spus că oferta de tancuri Challenger 2 și sisteme de artilerie suplimentare este un semn al „ambiției Regatului Unit de a ne intensifica sprijinul pentru Ucraina”.

Kremlinul a reacționat luni și a amenințat că Challenger 2 „vor arde” pe câmpul de luptă.