Lilian Scripnic (AUR): România trebuie să aibă un management eficient al stocurilor de vaccinuri

România trebuie să aibă un management eficient al stocurilor de vaccinuri, susține Lilian Scripnic, deputat AUR. În acest sens, parlamentarul i-a solicitat lui Valeriu Gheorghiță, coordonator al Campaniei Naționale de Vaccinare Anti-COVID-19, să răspundă la o serie de întrebări legate de gestionarea acestor stocuri.

Consider că România trebuie să aibă un management eficient al stocurilor de vaccinuri și că, în ciuda diluării controlului achizițiilor publice în starea de alertă, obiectivele guvernamentale legate de campania de vaccinare trebuie îndeplinite cu respect față de banul public”, a subliniat Scripnic.

Deputatul AUR i-a solicitat lui Valeriu Gheorghiță, coordonator campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului, să răspundă la o serie de întrebări legate de managementul stocurilor de vaccinuri anti-COVID-19:

  1. Câte doze a contractat România de la începutul campaniei de vaccinare până în prezent? Vă rog să specificați numărul de doze contractate de la fiecare companie producătoare și numărul total de doze contractate.
  2. Câte doze de vaccin au fost utilizate pentru vaccinarea românilor de la începutul campaniei de vaccinare până în prezent? Vă rog să specificați numărul de doze utilizate lunar de la fiecare companie producătoare de vaccinuri.
  3. Care este prețul de achiziție pe doză de vaccin pentru fiecare dintre companiile producătoare?
  4. Care este valoarea totală a vaccinurilor contractate și ce valoare au contractele încheiate cu fiecare companie producătoare de vaccin?
  5. Cate doze au fost livrate în România până în prezent? Vă rog să specificați numărul de doze livrate de fiecare companie producătoare și numărul total de doze livrate.
  6. În raport cu graficul de livrare, câte doze de vaccin au fost achitate în avans în perioada decembrie 2020-iunie 2021? Vă rog să specificați numărul de doze achitate în avans pentru fiecare companie producătoare și numărul total de doze achitate în avans. În același timp, vă rog să îmi furnizați o poză de moment (datele la zi) referitoare la vaccinurile achitate în avans.
  7. În raport cu stocurile de vaccin pe care România le are astăzi, care este perioada de valabilitate a acestora? Vă rog să îmi puneți la dispoziție situația pentru fiecare furnizor de vaccinuri.
  8. Câte doze de vaccin au devenit inutilizabile, de la începutul campaniei de vaccinare până în prezent, prin expirarea perioadei de valabilitate?
  9. Ce cantități de vaccin au fost donate de România altor state și care este valoarea acestor donații, raportat la prețul de achiziție al vaccinului? Pentru fiecare situație, vă rog să specificați și compania producătoare a vaccinurilor donate.
  10. Există situații în care România a revândut vaccinuri achiziționate în campania de combatere a COVID-19? Dacă da, cui, ce cantități, la ce prețuri și de la ce producători?
  11. În contextul în care un număr tot mai mic de români se vaccinează, care este strategia guvernamentală referitoare la gestiunea stocurilor de vaccinuri? Când întreb acest lucru, am în vedere două elemente: pe de-o parte, cantitățile de vaccinuri contractate de România (posibil plătite în avans) sunt evident mai mari decât nevoile curente ale țării noastre; pe de altă parte, vaccinurile au o perioadă de valabilitate limitată.