Lilian Scripnic (AUR): Majorarea taxei clawback ar fi o lovitură puternică pentru producătorii români de medicamente

Deputatul AUR Lilian Scripnic a atras atenția că majorarea taxei clawback ar fi o lovitură puternică pentru producătorii români de medicamente care ar fi descurajați să mai producă medicamente ieftine pentru piața locală. Această situație ar genera o nouă criză, ținând cont că România este dependentă de importuri în proporție de 80%. În acest context, Lilian Scripnic a solicitat Ministerului Sănătății să transmită un punct de vedere pe această temă.

Potrivit informațiilor, Comisia Europeană a solicitat Guvernului creșterea taxei clawback pentru producătorii români de medicamente, care este în prezent de 15%, la procentul celui decontat de firmele străine ce aprovizionează România. CE susține că reglementările actuale îi defavorizează pe producătorii externi. Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) a reacționat imediat și a cerut Ministerului Sănătății să abordeze cu responsabilitate solicitarea Comisiei Europene.

Lilian Scripnic precizează în solicitarea adresată ministrului Alexandru Rafila că taxa clawback a încetinit și a îngrădit industria de medicamente autohtonă în a se dezvolta și progresa și a făcut ca, în prezent, România să fie dependentă de importuri în proporție de 80%.

„O majorare a acesteia ar afecta în mod grav activitatea producătorilor români care produc medicamente generice la prețuri accesibile, ar pune sub semnul întrebării aprovizionarea pieței interne cu produse autohtone și ar face ca lipsa unor produse ieftine de sezon să nu fie doar o criza punctuală, cum a fost cea a medicamentelor antivirale, ci una repetitivă”, punctează deputatul AUR.

Lilian Scripnic a cerut Ministerului Sănătății să transmită un punct de vedere pe această temă, precum și informații privind stadiul negocierilor cu reprezentanții Comisiei Europene.