Lilian Scripnic (AUR) despre declarația comună semnată de Iohannis cu Zelenski: Un acord al trădării

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că a semnat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski o declaraţie comună prin care relaţia bilaterală dintre România şi Ucraina devine Parteneriat Strategic. Deputatul AUR Lilian Scripnic a afirmat că această declarație este de fapt un acord al trădării deoarece în acest document sunt prezentate cu preponderență interesele Ucrainei și nicidecum cele naționale.

„Aflăm că România își asumă să ofere sprijin pentru instruirea piloților ucraineni, să deschidă noi puncte de frontieră pentru a facilita tranzitul cerealelor, să își pună la dispoziție în continuare infrastructura rutieră pentru aceasta și cât de curând și cea feroviară, iar pe termen lung, după terminarea conflictului, toate drumurile țării vor fi străbătute de la un capăt la altul în scopul reconstrucției Ucrainei.

Cum își permit cei aflați vremelnic in fruntea statului să ne prezinte un document ce pare a fi dictat din birourile de la Bruxelles?”, punctează deputatul, într-o declarație politică susținută în Parlament.

Lilian Scripnic a criticat dur politica președintelui Iohannis care ignoră interesele României în detrimentul sprijinului oferit Ucrainei, fără să țină cont de strigătele de disperare ale producătorilor români de cereale, care sunt în pragul falimentului.

„Este revoltător să vă asumați dublarea cantității de cereale ucrainene care tranzitează România în timp ce fermele românești se închid și în timp ce alte țări din regiune își propun să interzică intrarea pe teritoriul lor. Este clar pentru toată lumea că pur și simplu nu auziți deznădejdea acestor oameni ci, dimpotrivă afirmați cu mândrie că 60% din producția ucraineană tranzitează România și va prefaceți că nu înțelegeți că ceea ce se întâmplă este de fapt falimentul agriculturii românești”, a subliniat deputatul.

În încheiere, Lilian Scripnic a punctat faptul că președintele Klaus Iohannis nu a acordat atenție drepturilor comunității românești din Ucraina, care sunt menționate în trecere, la modul general, în document. Președintele Zelenski nu a prezentat niciun plan referitor la această chestiune.

„Se fac in curând doi ani de la izbucnirea conflictului și tot nu avem promisa lege de apărare și garantare a drepturilor românilor care trăiesc în Ucraina!”, a mai spus deputatul.