Ilie Coleșa (AUR) despre planul de digitalizare propus de UE: Digitalizarea nu este un scop în sine, ci o unealtă

Parlamentul a adoptat un proiect ce vizează implementarea programului de politică digitală „Calea Europeană pentru Deceniul Digital”, propus de Comisia Europeană, ce are în vedere creșterea gradului de digitalizare a economiei și a societății. Pandemia a demonstrat ce rol important ocupă tehnologia în viețile noastre și care sunt avantajele concrete, astfel că măsuri de dezvoltare a competențelor și a infrastructurii digitale sunt binevenite, însă nicio propunere nu poate fi acceptată fără o analiză serioasă, atrage atenția deputatul AUR Ilie Coleșa.

Coleșa a declarat că Alianța pentru Unirea Românilor a votat acest proiect pentru că „propune niște măsuri de realizare a competențelor digitale, a infrastructurii digitale, a digitalizării întreprinderilor și serviciilor publice”, însă a precizat că documentul prezentat conține multe detalii discutabile.

Deputatul consideră că digitalizarea intră sub umbrela limbajului de lemn specific birocrației europene și atrage atenția asupra faptului că în programul UE sunt prevăzute programe de investiții pentru tehnologia 5G, care ar putea impacta negativ sănătatea oamenilor.

Digitalizarea a devenit dincolo de realități și realizări obiective un concept parte dintr-un limbaj de lemn al birocrației europene și chiar mondiale. Încă din titlul Calea către domeniul digital, de ce doar un deceniu? Apoi, din cuprinsul deciziei Comisiei Europene, digitalizarea e definită ca un factor cheie pentru atingerea obiectivelor Pactului verde climatic cu mențiunea explicită a Pactului 5G.

Evident, digitalizarea poate contribui la scăderea poluării, dar Pactul verde cu așa-zisa neutralitate climatică prin reducerea și anularea emisiilor de carbon rămâne pură ideologie neomarxistă. La vreme de criză UE pare că se trezește și permite revenirea la cărbuni. Mai suntem noi capabili să revenim după distrugerea industriei? Iar menționarea tehnologiei 5G nu are legătură cu subiectul, ci cu marile semne de întrebare în privința potențialelor efecte asupra sănătății umane”, a declarat Coleșa.

„Calea Europeană pentru Deceniul Digital” propune o serie de acţiuni care să contribuie la transformarea digitală a societăţii şi economiei europene până în 2030. Fiecare ţară membră UE ar trebui să aloce tranziţiei digitale cel puţin 20% din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă.