Ilie Coleșa (AUR), despre anunțul Guvernului privind eliminarea unor facilități fiscale pentru angajații din construcții și agricultură: Dovadă de amatorism și incompetență

În cadrul unei intervenții la postul Global News, deputatul AUR Ilie Coleșa a criticat dur Guvernul în contextul în care se anunță modifică fiscale pentru angajații din construcții și agricultură. El a subliniat că, dacă vorbim despre politici fiscale și economie/antreprenoriat, este necesar să existe predictibilitate, iar orice măsuri să fie dezbătute anterior. Ceea ce face Guvernul Ciolacu este doar o încercare de a acoperi gaura bugetară – prin eliminarea unor facilități fiscale pentru anumite categorii și, probabil, prin creștere de taxe și impozite la nivel general.

„În domeniul fiscal, cuvântul cheie este predictibilitate. M-am uitat site-ul Ministerului de Finanțe, la rubricile Transparență, unde ar trebui să fie niște dezbateri sau la proiecte propuse și nu există nimic referitor la modificările anunțate recent. Orice introducere de taxe și impozite trebuie să fie făcută cu minim un an de zile înainte de a fi pusă în aplicare”, a precizat Coleșa.

Deputatul a avertizat că aceste măsuri vor avea un efect negativ – în lipsa unor facilități fiscale, vom române fără fără lucrători în acele domenii, care pot alege foarte ușor să emigreze în țările vestice, unde primesc salarii mult mai mari. Coleșa a mai spus că deducerile fiscale ar trebui să fie raportate la situația socială a aceluia care beneficiază de ele și, în speță, la numărul de copii.

Acesta a concluzionat că în prezent Guvernul încearcă să aducă mai mulți bani la bugetul de stat pentru a acoperi cheltuielile – avem 1.27 milioane de bugetari. Cei mai mulți angajați bugetari sunt în administrația centrală: 817.589 persoane. Potrivit specialiștilor, deficitul bugetar la sfârșitul anului 2023 riscă să depăşească 6% din PIB. 

„Eu îi cred capabili pe guvernanții noștri actuali să crească taxele și impozitele pentru că așa au făcut și cu suprataxarea muncii în varianta part-time, din cauza dezechilibrului bugetar extrem de mare și a deficitului bugetar extrem de mare, este o nevoie acută de bani și nu vor tăia de la instituțiile politice”, a mai spus Ilie Coleșa.

Amintim că Guvernul Ciolacu ia în calcul eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din construcții și agricultură în două etape, la 1 septembrie 2023 și 1 ianuarie 2024, au declarat surse guvernamentale. E vorba despre introducerea contribuției la sănătate, de 10% din venitul brut, pe care acum nu o plăteau.